23 Kasım 2009 Pazartesi

M.CITY BIZDEN DAHA İYİ Mİ ?










Maçtan sonra City TD Hughes biz Liverpool’dan daha iyi oynadık demişti ve Rafa cevap verdi ona “Ben Reina’nın çok kurtarış yaptığını görmedim, Hughes yanılıyor”

Şimdi Guardian gazetesinin bize sunduğu hizmetlerden Chalkboard yardımıyla istatistiklere bakalım ve kim doğru söylemiş anlayalım..

Maça dönecek olursak, zaman zaman Liverpool’un etkili oyununu izledik ve özellikle de attığımız golden sonra Tevez’in oyuna girmesiyle City’nin etkili olduğunu gördük. City Barry, De Jong ve Ireland’ı beraber oynatarak, Liverpool’un oyununu orta sahada bozmayı denedi başlangıçla beraber, fakat bu oyuncuların ileride Adebayor’a desteği beklendiği üzere çok zayıf kaldı, sağda SWP’in hızlı oyununa ise, Insua gerçekten çok iyi karşılık vererek, tek başına bu bölgeyi tıkadı..

İlk 18 dakika içerisinde bizim iki oyuncu değiştirme hakkımız kullanılmıştı sakatlıklarla.. Takımda sakatlıkları tam olarak iyileşmemiş oyuncularımıza eklenen bu iki sakatlık Liverpool’un oyununda bana kalırsa arızalara yol açtı. Bu arızadan bahsedecek olursak eğer, orta ikilimizin zaman zaman oyun kurma zafiyeti oluyor. ManU maçında olduğu gibi bu oyuncuları futbol aklı yüksek, tekniği ve pas özelliği gelişmiş bir oyuncu ile desteklemek gerekiyor bunun için rafa Aurelio ve Agger’i kullandı şimdiye kadar.. Agger’in hem pas kabiliyeti hem de tekniği bir stopere göre iyi gerçekten, maç içerisinde oyunun sıkıştığı anlarda topla yaptığı çıkışlar ortasahamız üzerinde ki baskıyı azaltıyordu, İlk dakikalardan itibaren bundan mahrum kaldık, ikinci olarak Babel sakatlanınca Rafa’nın elinde iki seçenek vardı ikiside hafif sakat olan Benayoun ve Aurelio’dan birini seçmek, oyuna Aurelio alınsa orta sahada bahsettiğimiz etkiyi Agger ‘in yerine yapabilirdi ama bu sefer bana kalırsa tam tek forvet pozisyonunu dolduramayan Ngog çok çaresiz kalacaktı. Rafa Benayoun’u oyuna aldı. Bence Benayoun fena sayılmayacak bir oyunla istenenleri yerine getirdi.

Diğer bir problemimizde kanatbeklerinin hücuma yeterince destek vermemesi, burada bana kalırsa Carra’nın sağ bek oynama tercihi eleştirilebilecek bir karardır. Liverpool’un insan üstü presinin nelere bağlı olduğu ve bazı maçlarda neden yapılamadığının cevabı da kısmen buradadır. Açıklarsak; Liverpool önde Gerard ve Kuyt ile basmaya başlamıştır ilk aşamada daha sonra orta ikili ileri doğru çıkar ve top kazanılır, en son rakip sahada paslaşma başladığında kanat bekler orta çizginin ilerisine çıkarak, boğucu pres için her şey hazırlanmış olur.. Burada Carra ve Insua’nın çıkardığı problem baskının azalmasına sebep oluyor. Insua çıkmaya çalışsa bile zaman zaman geç kalıyor ve Carra ile birlikte hakikaten teknikleri istenilen seviyede değil. Bu durumda gelişi güzel uzaklaştırılan topların tekrar ileriye iletilmesinde problemler baş gösteriyor. Hücumun hızı ve paslarda ki isabet düşüyor. Arbeloa ve Johnson bana göre bu sistemde harika 2 eleman. Birmingham maçını hatırlarsanız Johson o kadar çok geçti ki solbeki oraya 2. bir solbek ile yama yapmak zorunda kaldılar.

Bu presi yapamamızın diğer bir nedeni orta ikili, orta ikili öne doğru çıkar kısmı bu sene çok işlev görmüyor, bazı yorumculardan dinlemişsinizdir önliberonun takımı ileri itmesinin önemini, burada ilk kez bu role soyunan ve bence zaman geçtikçe başarılı olan Masch birinci sorumludur. Bakarsanız barça’ya Xavi nasıl ileriye itiyor takımı ve geçen yıl bizde özellikle ileriye isabetli paslarla takım çıkmaya başladığında, görece biraz daha Masch’den arkada oynayan Alonso kendini öne doğru atmaya başlıyordu, kademeli olarak ondan görece önde olan masch bu sefer orta sahayı geçip saldırmaya başlıyordu ve beklenen gol, rakibin baskıdan yılmasıyla geliyordu J

Şimdi ise yorum kısmında w.barian’ın da yazdığı gibi Kuyt ortasaha ve defansif aksaklıklarla da uğraştığından eskisi gibi koşarken göremiyoruz, bunun yanında Alonso’nun pozisyonuna biraz da zorunluluktan kayan Masch’ın boşalttığı alana yerleştirilen Lucas (onun yedeği spearing ve plesis J ) ve çıkmayan kanat bekleri alın size Liverpool’da kaos.. Ve birde böyle giderse Liverpool efsanesi olma yönünde hızla ilerleyen ve ayrıca EPL’de de belki en golcü oyuncu olacak olan Torres’in yokluğu, ilk 8-10 maç itibariyle en golcü takımımızı bu hale düşürdü..

Liverpool bazı temel felsefeler üzerinden oynayan bir takım olduğundan (alan savunması, 4-2-3-1, top bizde olsun her daim) bu tarz durumları tölere edebilmesi gerçekten çok zor oluyor. Flying Dutcmann’da süren Total futbol tartışmasında da değinildiği gibi ManU bir şablon (daha önce sistem demiştim ama o yazımda da aynı şeyden bahsetmiştim ve şablon daha doğru bir kelime) takımı olduğundan bu tarz sorunlar çok yaşanmıyor, ortasaha da Fletcher’da aslı sol açık olmasına rağmen Giggs’te aynı verimi verebiliyor. Şablona yerleştir oynasınlar (sezon öncesi her detay iyice anlatılmalı tabi) Tekrar Liverpool’a dönecek olursak Carra ileri çıkmadığı her pozisyon sistem ister istemez darbe alıyor, Masch takımı ileri itemediği her pozisyon hem forvetle mesafe açılıyor hemde stoperler daha da geride kalıyor.

Bu tarz sistem defectleri ile devam eden oyunun 2. yarısında attığımız duran top golü ile öne geçtik ve Hughes Tevez’i oyuna aldı, Tevez bu dakikadan sonra bizim defans ile ortasaha arasına girerek her pozisyonda sırtı dönük olarak oyun kurmaya başladı bu zaten görece geride oynayan orta ikilimizi daha da geriye attı ve özellikle Ireland ve De Jong’a daha rahat topla oynama imkanı verdi. Tabi beklenen oldu ve golü yedik, yediğimiz 2. golde ise tamamen taktik bilgi eksikliği bana kalırsa PES oynarken bile forvet kanattaysa stoper geri geri kendi bölgesine çekilip kanat bekine bırakıyor oyuncunun kademesini. Ama Skrtel Tevez’i ısrarla takip etti ve onda olmayan fakat Tevez’de ziyadesiyle bulunan saha görüşü sebebiyle onun boşalttığı yerden golü yedik. Allah’tan 2. golü çabuk attık da olası bir mağlubiyetten kurtulduk.

Son olarak bu kadar uzun yazacağımı tahmin etmediğimden size istatistikleri vererek yazıyı bitireyim.

M.City:

ŞUT:9 şut 2 gol 2 kaleyi bulan 3 bulmayan ve 2 bloklanmış

PAS: 323 pas, 256 başarılı, 65 başarısız

TOP KAPMA: 46 girişim, 25 başarılı, 21 başarısız



Liverpool:

ŞUT: 17 şut 2 gol, 2 kaleyi bulan, 4 bulmayan ve 9 bloklanmış

PAS: 427 pas, 367 başarılı, 60 başarısız

TOP KAPMA: 53 girişim, 34 başarılı, 19 başarısız

2 yorum:

winston barian dedi ki...

saydığın tüm aksaklıklar (ki hepsine katılıyorum) üstüne takımın duran top zaafiyeti ve geçen seneki geri dönüş maçları motivasyonlarının aşırı sakatlığa bağlı kadro istikrarsızlığı yüzünden kaybolmasını da eklersek şu andaki durumumuzu açıklamış oluyoruz. ve tüm bunlar bir hocanın başarısızlığı değil, son derece başarılı bir menejerin zor bir sene geçerdiğinin göstergesidir. liverpool'u 2005 istanbul miladından değil de çocukluklarındaki süt kupaları finallerinden hatırlayıp sevenler çok iyi anımsayacaklardır ki 2000 lerin başında fowler/mc manaman gibi yüce insanların top koşuşturduğu bu takımın 2001 dortmund zaferi dahil olmak üzere tüm o başarıları,o dönemde yapılanmalarını tamamlamış arsenal/ man utd. ve rus sermayesine kucak açmış chelsea nin gerisinde bir başaltı takım olmasını engelleyememiştir. bu noktada rafanın başlattığı oluşum gittikçe ilerleyen futbol bilinci ve düzeyi sadece anfield'da oynanan oyunun kalitesini değil bunları izleyen benim gibi ortalama bir futbol seyircisinin oyun görgüsünü bile artırabilmiştir. bu noktada bunu sağlayan rafa'yı biriyle idame ettirmeye çalışmak cahilce beyhude bir eleştiridir. tüm bunları bir önceki postta görüşlerini aktardığın redknappa söylüyorum. rafa bize sınıf atlatmış ve tabi ki eski görkemli günlerin nostaljisini umarsızca azdırmıştır. ama maalesef shankly ya da paisley kadar şanslı değildir. rakipler daha da güçlüyken ihtiyacı olan biraz şans biraz destek ve biraz da paradır.

Shareef dedi ki...

Çok haklısın, ben ısrarla Rafa'yı savunurken ilk kez izlediğim ve taktiğini anlamaya çalıştığım (ah o la liga günleri) Valencia'nın -ki burada sık sık atıf yapıyorum- maçlarından zevk almama sebepti açıkca farklılık koyuyordu ortaya ve 2 kere şampiyon oldu o takımla.. Valencia asla bir Liverpool değil ve bundan sonra da olamaz.. Ama o takımı şampiyon yaparken daha farklı dinamikler vardı ve Liverpool'un başına geçtiğinde dediğin gibi başaltı takıma geldi aslında şimdiki Aston Villa gibi iyi takım mı? evet iyi takım şampiyon olabilir mi?0 şu durumda asla ama biz şampiyonluktan bahsediyoruz şimdi ve lig başında Mourinho gibi bir adama bu yıl Liverpool şampiyon olacaktır dedirtebiliyoruz. Şans para ve destek demişsin, eski futbolcuların (efsanelerin) bence açıkça rahatsız oldukları konulardan biri bu Rafa'ya destek kıskançlık mıdır nedir ama birçoğu Kop'un desteklemesini diline dolamışlar -bu kadar desteklemek doğrumu diyecekler yakında :)- destek var ihtiyaç olan şans ve para.. Şansta dönecektir ama para ? Para için sanıyorum Arabistandan haber beklicez :)