2 Kasım 2009 Pazartesi

LIVERPOOL NEDEN KAZANAMIYOR ?














Vaktim vardı biraz Guardian’ın chalkboard’una baktım, Fulham maçı için , onunla ilgili birkaç tespiti yazmak istedim. Burada amacım bizim terimlerimizle “yaraya neşter vurup” sorunu çözmek değil tabi J Bunun için milyon pound alan adamlar uğraşıyor zaten ve hali hazırda çözemediler de sorunu..

Maç boyu yaptığımız paslara bakınca aslında gayet başarılı paslaştığımızı gördüm. Ama küçük bir şey dikkatimi çekti burada, şimdi size aşağıda yapılan paslaşmaları bölge bölge vericem. –örn. Savunma orta ikili hücüm gibi-

Defans: 251 olumlu pas (Kyrgiakos 66 olumlu 0 olumsuz) ve 19 olumsuz pas, yani defansımız maç boyunca 270 pastan 251 ini olumlu kullanmış –Yaklaşık %93-

Orta 2li: 125 olumlu pas 8 olumsuz pas, kullanılan paslar eşit yaklaşık olarak ve hatalı paslarda eşit.Aslında Masch, Leiva’dan daha fazla top kullanmamış, takımın oyun kurucusu yok yada 2 side oyun kurucu gibi.. Görüldüğü gibi defanstan bu oyunculara yeterli pas atılmamış, defans genellikle kendi arasında pas yapmış.

3lü: 98 olumlu pas ve 18 olumsuz pas yapılmış bu bölgede, rakibin bu bölgede daha iyi bastığı düşünülürse olumsuz paslar normal. Bu bölgede istatistiğin anlamlı olabilmesi için başka verilere de ihtiyaç duyucaz sanıyorum mesela kaleye şut gibi. Kaleye atılan şutlara baktığımızda ise, toplam 5 şut görüyoruz. Evet yalnızca 5 şut benim bildiğim bu sistemde ileride tek forvete yardımcı olunmasının hayati bir rol oynadığı.. Bu bölgede oyuncu değişiklikleriyle 5 kişi oynadı. Adam başı 1 şut ortalamı var takımın bu maçta.

Forvet: Torres sadece 10 pas yapabilmiş üstelik bunlardan 3 ü başarısız, defansta 270 pas yapılırken forvette sadece 10, Torres aldığı toplardan 2 sini kaleye vurmuş biri bloklanmış biri gol olmuş.

Geçen yılki Fulham maçına baktığımızda (1-0 yenmiştik) Yaklaşık olarak bu istatistiklerle oynamış Liverpool..

Liverpool geçen yılda bu yılda topu ileriye iyi taşıyamıyor bunun yerine paslaşmayı tercih ediyor. Son maçta 545 pasımıza karşı Fulham 261 pas yapabilmiş, felsefemiz top daha çok bizde kalsın yani..

Peki o zaman sorun nerede? Sanıyorum onu, topsuz oyunumuzda aramak lazım, takım ruhunda ve dolayısıyla Rafa’nın dediği gibi sakatlıklarda aramak lazım..

7 yorum:

Man Of The Match dedi ki...

Çok güzel bir derleme olmuş ama bi gerçek varki gerrard ve torres siz kazanamıyoruz

Shareef dedi ki...

Aslında oraya çıkıyor ama ben demeyeyim istedim :) Gerard olmayınca kaleye şut daha az atılıyor bu gerçek ve ileride kalamıyor Liverpool.. Asıl gerçek bu dediğin gibi...

Man Of The Match dedi ki...

bu blogu keşfettiğim iyi oldu 2001 senesinden beri liverpooluyum(10 yıl olacak neredeyse) iyi bu blogu hazırlamışsın ayrıca teşekkür ediyorum kadro analizi yaparsak bence kalede cavelieri ye gerek yok david martinle idare edebiliriz diye düşünüyorum kyrgiakos a da gerek yok genç ayala var ve artık carra nın bir ağabey gibi yedek girmesi gerekiyor oyuna skrtel ve agger çok daha faydalı olurki agger çok golcü bir defans,orta sahada kanatlarda riera ve kuyt un yedeğine 2 iyi oyuncu alabilirsek ya da 2 tane as oyuncu alabilirsek süper olur diye düşünüyorum forvet arkası benayoun forvet ngog olur ama alınacak kanatların çok yönlü olması gerekir yani iki ayağınıda kullanabilmesi forvette de oynayabilmesi gibi

winston barian dedi ki...

gerrard değil de gerrard pozisyonunun yeteri kadar doldurulaması diyelim. ekrandan gördüğüm kadarıyla defans oyuncuları orta bloğa topla yaklaştıklarında masch ve leiva çok geride kalıyorlar. bu kilidi bir tek sağ kanatta kuyt 30 metre koşu yapıp topu alarak çözüyor.( biraz da riera bunu yapabiliyor) eğer kuyt gelmezse carra masch ın 10 metre gerisinde "napayım olm ben bu topu?" diye duruyor ve dan duna geçiyor ya da defans tekrardan topu çeviriyor. aynı set hücum tıkanıklığı geçen sene berabere kaldığımız maçların tamamında rakip ceza sahası çevresinde kapalı defansın önünde oluşuyordu. buraya maalesef çözüm üretemedik. gerrard oyuna tam konsantreyken bu kilidi açabiliyordu (ama anfield daki 2 everton maçında onu da kilitlediler) bize çok basitinden topla içeri kamikaze dalışı yapacak bir adam lazım ki bu kesinlikle ve kesinlikle masch dır. Geldiği ilk sezon (devre arası ertesiydi) o dalışları sayesinde atina'ya kadar gittik. bence kaptan nedense defans agresifliğini üst düzeye çıkarırken bu özelliğini kaybetti. ya da leiva'ya güvenemediğinden dalamıyor, ya da rafa takımda böyle gelişigüzelliklere izin vermiyor.

Shareef dedi ki...

Çok harika yorumlar geliyor, teşekkür ederim arkadaşlara.. Bu yazıyı sonuca bağlamama sebebim bu, birden çok küçük sebep var. Bunlardan biri masch ile alakalı bence winston barian'ın dediği gibi masch içeri dalmıyor artık sebebi bence üstlendiği yeni rol, masch alonsonun görevinde ama hem bu rol için hala kendini geliştiriyor hemde asıl onun geçen yılki yeri dolmuyor, bu sebeple Rafa Aquilani'ye bel bağlamış durumda. O girerse takıma (rafa 1-2 haftada yerleşicek diyor) masch yine fütursuzca saldıracak basacak . Şuda olabilir Alonso'nun görevini Rafa masch ile lucas'a bölüştürmüş olabilir. Bu daha kötü :).. Gerard'ın yerine oynayabilecek ve o oynarkende başka bir alanda görev alabilecek oyuncuya ihtiyacımız var bence bu silva falan değil Mata'dır hem solda oynar hem üst düzey yaratıcılığı olan bir oyuncu.. Man of the match haklısın Arsenalde chelsea de ManU da böyle oyuncular var bu oyuna esneklik kazandıran birşey ve çok önemli bence bir takım için Liverpoolda hepsi hemen hemen tek pozisyon oyuncuları. Bu konularla ilgili bir yazı yazmak istiyorum..

Man Of The Match dedi ki...

bence merak etmeyin lyon maçından sonra aquliani nin dönmesiyle toparlanıcaz ama ilk 4 e girebilmek için oynayacagımızı düşünüyorum.

Shareef dedi ki...

Aha Torres'te gitti şu an, ana kadromuzdan 10 futbolcu sakat, bazılarının yerlerine oynayanlar bile sakat - johnson ve Kelly gibi- moralim bozulmaya başladı benimde artık :)