17 Ocak 2010 Pazar

RAFA ve TRANSFER KABUSU
















Liverpool’un kötü durumu devam ettikçe, transfer de yapılan “hatalar” gündeme geliyor. Rafa’nın alıp sattığı oyuncuların nerede oynadığı yazılıyor (Mesela Nunez şu anda Yunanistan’daymış) bu yazı da tabiki Rafa’yı savunmak için J bu transferler de ki bize göre arka planlarına bakmak istiyoruz.

EPL şu anda ligin pazarlanması, TV gelirleri, Lig kuralları ve oynanan futbol olarak biricik durumda, buna bağlı olarak her yıl yapılan transfer harcamalarında bir numaradalar. İş o duruma vardı ki daha 15-16 yaşında çocuklar takımlarından çalınarak yada anlaşarak transfer ediliyor.

EPL’nin bu durumda olmasının getirdiği olgulardan biri de şüphesiz kaliteli futbolcular bulmak, bunu yapmanın yolu da pahalı transferden, iyi bir oyuncu izleme (Scout) ekibinin ve iyi bir altyapının oluşturulmasından geçiyor. Futbol takımlarının transferlerinin durumuna bakmak için şu örnek iyi olur sanıyorum. Portsmouth finansal sıkıntıya girdiğinde 2 sezonda sattığı oyunculardan yaklaşık 100 M kazandı. Bu kadar büyük meblağlar lig sonuncusunda bile alım yada satım da olabiliyor.

İngiltere’de bir çok takım altyapısına çok önem veriyor, West Ham gibi takımlar neredeyse kulübün kazandığı paraları altyapılarından yetişen futbolculardan elde ediyor. Liverpool’da geçen yıldan itibaren altyapı tesislerinden tutun, antrenörlerine kadar her şeyi silbaştan Rafa’nın önderliğinde yeniden oluşturdu.

Liverpool’un sorunlarından biri yakın zamana kadar çoğunluğu İngiliz futbolcularından oluşan bir takımla mücade etmesiydi rakiplerinin kadrolarunda 15-20 yabancı varken takımımızda 5-6 yabancı bulunduruyordu. Bunun takıma yansımaları yaratıcı oyuncu eksikliği, tipik uzun toplara bağlı çağdışı İngiliz futbolu şeklinde oluyordu. Altyapı da aynı durumdaydı buradan da yakın zamanda çıkan oyuncular Warnock, Spearing, Mellor, Guthrie gibi oyunculardı.. Bu oyuncular takımı ligden düşürmez belki ama şampiyonda yapmaz..

Şimdi akademinin başında Genel Müdür Frank McParland var, daha önce Bolton’ın genel menajerliğini yapmış bir insan. Asıl akademide ki oyunculardan, gelişimlerinden ve diğer şeylerden sorumlu kişi, ki kendisi Barça akademisinin bir elemanıydı geçmişte, Jose Segura.. Onunla birlikte Barça, R.Madrid ve Sevilla altyapılarından sırasıyla Pacheco, Bruna ve Ayala gibi oyuncular takıma kazandırıldı. Bu bahsettiğimiz takımların altyapısının ne kadar mükemmel olduğunu anlatmaya gerek yok sanıyorum. Rafa bu yıl itibariyle altyapı oluşumunu tamamladı. Burada sorulacak soru şu olabilir neden bu kadar geçikildi bu konuda ? Ama bu yıldan itibaren yeni şekillenen altyapıdan oyuncular azda olsa oynamaya başladı, Pacheco, Spearing, Darby, Ayala, Insua, Eccleston, Kelly bu yıl birkaç maçta olsa forma giydiler.. Önümüzde ki seneyle bunun artacağına kuşku yok çünkü Dalla Valle, Bruna, Irwin, Saric, Mavinga ve A.Bilboa’da kiralık olan San Jose seneye takıma girebilecek durumda olacaklar. Bu oyuncuların iyi olduğuna bir başka kanıtta mesela Dalla Valle’nin Barça ve Inter tarafından istendiği (Teklif yapılmış sanıyorum), Eccleston’un ManU tarafından ikna edilmeye çalışıldığı biliniyordu sözleşme imzalamama konusunda..

İyi bir takım olma konusunda 2. ayak İyi bir oyuncu izleme komitesinin olması, Rafa bunu da son 2 yılda oluşturuldu ve bazı bölgelerde Liverpool’un etkisinden bahsedilebilir, İspanya mesela ve İskandinavya gibi şu an takımımızda 8 İskandinav, 6 İspanyol, 8 de G.Amerikalı futbolcu var. Bunların bir çoğu altyapıda, buda bizim Scout sistemimizin çalışmaya başladığını gösterir. Bu oyunculardan bazıları diğer takımların ellerinden çekip alınmış olması ayrıca önemlidir sanıyorum (Bkz Emillsson)

Gelelim asıl konumuz olan transferlere; Liverpool Rafa’lı 5 yılda bir çok futbolcu aldı bunlar Josemi, Nunez gibi kifayetsizlerden Torres gibi efsane olabileceklere kadar geniş bir yelpazade kategorize edilebilir. Ama Rafa 10M ve üstü sadece 6 futbolcu almış bu süre zarfında.. Bunlar Alonso, Babel, Johnson, Keane, Aqua ve Torres.. Bu oyunculardan Alonso 3 katına satılmış, Keane’den 4M zarar edilmiş, Johnson, Aqua, Babel ve Torres hala takımda bulunan oyuncular.. Babel’de şu günlerde satılacak muhtemelen, Rafa’nın elinde 9M luk bir teklif var yani ondan da 2,5M zarar etmiş olacağız..Bizim bu futbolcularımızdan 20M’u geçen sadece Torres var ki oda 200 000 Pound fark ile..

Şimdi bu süre zarfında, en büyük rakibimiz ve Şampiyonlukları toplayan kudretli Fergie ve ManU’ya bakalım ama bir farkla 20M ve üstü aldıkları oyunculara… Fergie bu süre zarfında ilginçtir ki tam 6 adet futbolcu almış 20M ve üstüne (hepsi üst aslında).. Bu futbolcular Rooney, Carrick, Hargreaves, Nani, Anderson, Berbatov.. Fergie Rooney 19 yaşındayken 32M vermiş, Nani, 19 yaşındayken 22M ve Anderson 19 yaşındayken 28M vermiş. Şimdi bu oyunculara Rafa bu paraları verseydi ne derdik.. Rafa sadece 2 futbolcuya 20M vermiş durumda ve biri şimdiden tarihe geçti… Rafa bütün transferlerine 229M vermiş, Fergie bu 6 futbolcuya 160M dan fazla… Bu olayın bir yüzü..

Bir başka açıdan, şampiyonluğa ulaşmak isteyen takımlar, eklenecek parçalara da ciddi para ödemek zorunda bunlar Şampiyon yapacak oyuncular değil de, yardımcı oyuncular, mesela Fergie’den örnek vereceksek, Carrick gibi bu adam ManU’ya 24M a mal olmuş, Hargreaves gibi 22M, Vidic gibi 9M, Ferdinand gibi 40M, Bosingwa gibi 18M, İvanovic gibi 10M, Mikel gibi 21M, Ferreira gibi 17M, Carvalho gibi 26M, de Jong gibi 16M, Corluka gibi 11M… Bunu daha fazla uzatabiliriz EPL için aynı yardımcı oyunculara biz Lucas 6M, Kuyt9M, Riear8M, Skrtel 6M, Agger 5,8M gibi rakamlar ödemişiz…Ivanovic’e 10M verirsen Liverpool maçında gelir golü atar Cl’de bir iki maçta onu çıkarır, Skrtel’e 6M verip alırsan Ivanoviç’in vurduğu o topu ıskalayarak maçı kaybettirir. EPL’de verdiğin paranın karşılığı bir şekilde çıkıyor yani kıymetli Liverpoolseverler..

Son bir açıdan bakalım ve bu yazıyı bağlayalım, Rafa 229M (belki biraz daha üstü olabilir açıklanmayan ve kesin bilinmeyen transfer ücretleri de var) vermiş ama 153M lukta satış yapmış, yani aslında transfer bütçesini sürekli kendi oluşturmuş… Chelsea gibi Shevchenko’ya 40M ödeyip serbest gitmesine göz yummamış.. Almış birkaç M zarar etmiş yada etmemiş ama para kazanmış.. Satış ve alış arasında ki toplam fark 76M gibi bir rakam ve bunu 5 yıla bölerseniz bu para 15M gibi bir rakam eder ki buda Stoke City, Porsmouth, fulham ayarında bir bütçeye denk düşer.. Yani biz fulham kadar para harcayıp, ManU gibi şampiyon olmak istiyoruz.. Peki böyle bir yöntem vardı da ManU, Chelsea ve M.City bunu niye denemedi ki ? Belki de patronlarımız çok akıllıdır J

Kıymetli Liverpoolseverler benim bakış açımdan aslında bir başarısızlık yok, aksine başarılı bir TD var.. Bu takım şampiyonluğa oynayabiliyorsa (geçen yıl) bu ciddi bir başarıdır. Bunun yanında bazı futbolculara değer katmıştır, Alonso, Arbeloa, Insua, Kuyt bunların arasında sayılabilir. Dünya futboluna da bir katkısı olmuştur, Serbest vuruşlarda alan savunması gibi..

7 yorum:

theotheo dedi ki...

eğer kendini alex ferguson ile kıyaslayabilmen, kıyas parametren olması gerekir.

adamın kazandıkları ortada, senin kzandıkların ortada. alex fergusonla benitezi yan yana getirmek, gary megsonla wengeri tartışmak gibi bişey.

teknik direktör istikrarı savunmak iyi birşeydir de, sadece bir keane olayı bile rafanın üstünü çizmeye yeter de artar bile. böyle köklü bir kulüp bu kadar kötü bir transfer politikası izleyemez.

joenisatriani dedi ki...

Süper yazı. Sonuna kadar katılıyorum. Go Home Yankees!

Shareef dedi ki...

Kıyas parametrem, hala en çok kupaya sahip olan takım olmamız.. Fergie'nin Benitezden daha iyi bir TD olduğunu kimse iddia edemez. Yazıda bahsettiğim gibi büyük transferler iin sırrı. 18M verdiğimiz Johnson'a kim kötü transfer diyebilir ki.. Keane olayında para ihtiyacımız vardı, Masch gidiyordu. Fergie aynı durumda takımda tutuyor (hargreaves gibi) biz alabilmek için satıyoruz. Keane olayında o yüzden kimse Rafa'nın üstünü çizmeye yeltenmedi.. Köklü klübün transfer yalnışı değil ki, endüstriyel futbolda Liverpool gibi en çok kazanan kulüplerden birini gasp etmiş, iki tane Amerikan kırosunun işi

winston barian dedi ki...

bir de rafanın göreve getirilinceye kadar kaybedilmiş bir süreç var. man utd.'ın yaptığı stad atılımını geçmişin görkemli günlerinin sarhoşluğu ve vurdumduymazlığıyla takip ediş. roy evans, souness döneminde heba edilmiş altın kuşak (fowler-mc manaman-redknapp), ve heysel faciasıyla gelen prestij ve gelir kaybı. epl'de takımlar el değiştirmeye başladığında moores lar hep ağırdan aldılar ve direndiler. ve belki de en kötü müşteriye denk geldiler.nereden bileceksin? glazerlar daha kötü müşteri gibi görünüyorlardı ama onlar fergie ye bulaşmayı hiç düşünmediler. houllier gittiğinde zaten zarar yazmaya başlanmıştı klüp kasasında. rafadan beklenen takımı baş altından chanps. league de istikrar ( bu senede 30 milyon net gelir demekti) ve mümkünse şampiyon yapmasıydı. şimdi düşününce mükemmel geçmiş geçen sezon aslında bir açıdan zarar! takım bir şeyleri becermeye başlayınca beklenti yine tavan yaptı. geçmişin görkemi sırtımızda kambur oldu. herkes bu takıma baktığında hemen şampiyonlukları sıralamasını bekliyor, realist düşünürsek klübün 15 senelik periyodunda gelebildiği noktada bu imkansız. bu bize bağlı bir şey de değil. 20 sene önce olsa bu kadar para bu lige girmemiş olsa, belki de rafayı moyes le karşılaştırıyorduk kim daha fazla şampiyonluk kazanır diye. ikisi de aynı tarz çalışıyorlar ve bugün kısıtlı imkanlarla takımınızı getireceğiniz seviye 3 veya 4. lüktür. moyesin en iyi derecesi 5.lik o'neillın 4. lük biz ise 2.liğe ulaşmışız. epl romantizmi kaldırmıyor burada çil çil altın konuşuyor. mourinho 5 sene önce chelsea yerine bize gelse alacağı derece ne olurdu? kol saati:)

Shareef dedi ki...

Benim de bahsettiğim bu ellerine sağlık.. Zaten geriden başlanmış bir EPL yarışı var ortada ve daha az parayla şampiyonluk takibi.. Fergie ne yapardı, Liverpool'da ? 24M a Carrick olabilir mi? yada bu adama 24M Rafa verebilir mi? Bunların cevapları kesinlikle olumsuz olur.. zaten bu da bizim şimdiki sorunumuz aslında..

oğuzhan dedi ki...

herşeyi paraya endekslemişsiniz de madem herşey parayla oluyor, bu Benitez Şampiyonlar Ligini nasıl kazandı? Orda da bütçesi bizimkinin 2-3 katı olan takımlar vardı. Demek ki herşey para demek değil. Benim Benitez'den beklentim aynı başarıyı Premier Ligde yakalayabilmesi ki onda bu kapasite fazlasıyla var. Ama bir kaç hata domino taşları gibi etki gösteriyor. Benitez takıntılı bi adam. Bazı doğruları var asla vazgeçmiyor biraz esnek olsa geçen yıl şampiyonluğu her türlü alırdık.
Yani suçu tek paraya yükleyip Benitez'den atmak ya da suçu tek başına Benitez'e yüklemek kolaycılık olur. İki taraf da suçlu hem para hem Benitez :)

Shareef dedi ki...

eleme usulü maçlarda Rafa hep başarılıydı ki (bu seneye kadar) CL'de Yarı finalden aşağıya düşmedik sanıyorum.. Kadromuz geniş değil bu gerçek değil mi ? Bu EPL'de bizi olumsuz etkiliyor.. Benitez sütten çıkmış ak kaşık değil ama bugünkü durumdan bence en çok %20 sorumludur.