18 Ağustos 2010 Çarşamba

LIVERPOOL NE OYNAR, HODGSON NE OYNATIR

Amerikan Mandası’nın Rafa’ya yaptıklarından sonra, bildiğiniz gibi Hodgson’ı getirdik başa ki bundan sonra zat-ı şahanelerinden Roy diye bahsedilecektir.

Peki Rafa’nın çokca bahsedilen Sacchi etkisinden olsa gerek kurduğu takım bir başkası için pek tabi enkaz olabilirdi. Riera, Lucas vb. vasat oyunculardan oluşan bir grup, en üst düzey disiplin anlayışıyla sahada olduklarından daha fazla üretebiliyorlardı. Bunu nasıl anlatırız dersek siz düşünmeyin ben sizin yerinize düşünürüm anlayışı diyebiliriz. Tabi Sacchi’nin “bütün onu oluşturan parçalardan daha büyük bir değer üretir” anlayışı da etkilidir bu kadrolarda..

Ama Roy Fulham’da başka bir şey düşünüyor ve dolayısıyla üretiyordu doğal olarak, Roy’un anlayışını da şuradan ve şuradan okunabilir (bu yazım bir derleme ve ben Noat Samisa’dan daha iyi yazamayacağımdan okumanız şiddetle tavsiye olur) klasik İngiliz 4-4-2 sinin çeşitli varyasyonlarını (küçük rötuşlar olarak tabi) Fulham’da oynatan Roy bir çok sebepten bence bizim için yanlış tercihti.. Bunları bazı yorumlarda ve yazılarımda söylemekten kaçınmadım.. Neydi onlar peki;

  • Bu klasik 4-4-2 de Torres’in rolü ne olacak
  • Bu kadar ortasaha oyuncusu varken elimizde, mesela Aqua’nın durumu ne olacak..
  • Kenar adamları bu kadar az ve yetersizken, kanat oyunu ile öne çıkan bu sistemi takım oynayabilir mi..

Yine Noat Samisa’nın şu yazısına atıf yaparsak, onun da beklediği Zamora tipi bir hedef Santrafor alacağı (Toivonen hamlesi bu şekilde anlaşılabilir de) yönündeydi ama henüz böyle bir girişim yok.. Peki Roy 3 resmi maçta ne oynattı takıma ?

Öncelikle Roy, Rafa’ya kendisine iyi bir takım bıraktığı için teşekkür etti ve takımın defansif organizasyonlarının çok iyi seviye de olduğunu söyledi.. İşe başladığın da gördük ki Rafa’nın senelerdir kullandığı (neredeyse imzası olan) 4-2-3-1 in biraz rötuşlu haliyle 4-4-1-1 i kullanıyor Roy..

Ama taktiksel farklardan bahsedilecekse yukarıda söylenen biraz sığ kalacak tabi ki Paul Tomkins Well Red dergisine yazdığı yazı da Rafa ile görüşmesinde, Rafa’nın anlattığı taktikden şöyle bahsediyor, Rafa pasa dayalı bir oyun oynatıyor, dışarıdan bakan birinin göremeyeceği kadar fazla, farklı maçlar için, farklı kurgulanmış roller, farklı ortasaha planları ve özel setlerle oynuyor, bunun yanında defans dörtlüsü Johnson ve zaman zaman Insua’nın hücuma çıkması sizi yanıltmasın, defans aslında birlik olarak hareket ediyor.

Ayrıca Rafa orta saha kurgusunda, genellikle bir deep lying tarzı (Masch) orta saha ve nispeten daha ofansif (aslında burada Aqua kullanılacaktı) Lucas, Aqua ve zaman zaman Gerrard kullanıldı. Defansa mütemadiyen destek olan ve geriye yaslanmış kenar adamları oynarken ileride Gerrard ve Torres yalnız bırakılıyordu.. Aslında çoğu kimsenin dillendirdiği Gerrard orta sahada oynamalı fikri tam da bu sebeple Rafa’nın sisteminde imkansızdı. Zira Gerrard kadar komple bir oyuncu bulmak neredeyse bir hayaldi.. (Altta ki Resim Rafa'nın takımı...)





















Roy’un sisteminden bahsedersek, defansif setler ve yerleşim nispeten aynı kalacaktır. Çünkü Roy’da alan savunması oynatabilen/oynayan bir TD (Gerçi Arsenal maçında zaman zaman 1-2 futbolcu adam adama aldı) ..Ayrıca bildiğimiz kadarıyla, Stoper rotasyonundan çok memnun Roy..

Orta sahaya geçersek ki asıl değişiklikler burada, Rafa’nın aksine Roy tek bir hat üzerinde oynayan ve İngiliz tarzı diyebileceğimiz orta sahalar kullanmak istiyor, bu açıdan bakıldığında Spearing’den çok memnun olduğunu açıklaması ve onun bu sezon oynamasını beklediğini söylemesi şaşırtıcı değil.. Rafa’nın sisteminde olduğu gibi Masch’in defansif rolü hem istenmiyor hemde gereksiz zaten. Arsenal maçında Roy Gerrard ve Masch’i orta saha da oynattı ve Gerrard tam 8 top kapma yaptı. Anlayacağınız Dünyanın en iyi orta sahası geri dönüyor.. Tabi Rafa’nın elinde Cole seçeneği olsaydı belki bu sezona oda Gerrard’ı ortasaha da kullanabilirdi..

Kanatlarda yine Rafa transferi olan Jovanovic’in takıma katılmasıyla seçeneklerimiz de arttı. Bu seçenek artması nicel olarak değil de daha çok nitel olarak tabi, Jovanovic’in hem sol kanat oyununu hemde uzak forvet oyununu bilmesi takımı daha esnek bir hale getirdi. Keza bu bölgeye (ayrıca sağ kanata da) Cole’da yerleştirilebilir. Roy Rafa gibi kanat adamlarından extra defansif görevler beklemediğinden nispeten daha hücumcu bir takım olarak sahaya yerleşebiliriz. Yine de söylenebilir ki kanatlar da takımın eksikleri var..

İsimler üzerinden ortasahayı değerlendirirsek eğer, göbekte ilk tercihler Gerrard ve eğer kalırsa Masch olacaktır. Geçen yılın aksine alternatifleri Lucas ve Aqua değil de zannımca Shelvey, Poulsen ve Spearing olacaktır. Orta vade de Lucas’ın eğer gelişim göstermezse gitmesi olasıdır. Kanatlarda Jovanovic ve Kuyt’un yerine ilk düşünülen Maxi olacaktır. Bugün itibariyle

Wolfsburg’un da teklif yaptığı söylenen Babel gidicidir. Çünkü Hem kanat yeterlilikleri hemde forvet yetenekleri eksiktir bu sistem için..

Forvet arkası için ilk tercih (bu pozisyon için harika bir hamle olan) Cole, Liverpool’a istediğini verecektir.. Bu pozisyonun alternatifleri ise Aqua ve Pacheco olacaktır. Bu oyuncularımızın tamamı yeterli yaratıcılığa sahipler ve forveti bu anlamda destekleyebilirler.

Forvet 4-4-1-1 sistemi için en sorunsuz bölgemiz olabilir, N’gog’un Arsenal maçında gözümüze soktuğu gelişimi, kulübün onu talipleri olmasına rağmen göndermemesinin en büyük nedeni sanıyorum, Bu bölgede Jovanovic’de bir alternatif olabilir ama roy sanıyorum orada kullanmayacak onu.. Asıl güzel haber forvet’in bunlar değil de Torres olması heralde geçen yıl o kadar sakatlıklarla uğraşırken ve Gerrard Rafa sezonları içerisinde en kötüsünü geçirmesine rağmen 22 maçta 18 gol attı.. Şaka gibi değil mi ? Torres dünya yüzünde birkaç klasman üstü forvetten biri.. Bir takım ona sahip olmayla bile şampiyonluğa oynayabilir..

Son söz olarak Roy genel planlama da takımı çok bozmadan ama nispeten daha klasik bir oyun anlayışıyla ve Rafa’ya göre futbolculardan daha az şeyler isteyerek elbette bunun bir yansıması olarak daha da özgürce oynayacaktır.. (altta ki resim Roy'un takımı, sarı çizilenler daha hücumcu, maviler daha savunmacı rolde)

4 yorum:

fizyoterapist dedi ki...

öncelikle böyle güzel bir inceleme için teşekkür ederim şerif abi
-oyuncuların tutumundan da anladığım kadarıyla oyuncular roy un sistemini daha çok sevmiş gibiler.çünkü takımda gerçekten olumlu bir hava var.torres ve gerrard ın takımda kalmasının cole un gelmesinin nedenlerinden biri de roy un sistemi olmalı.
-rafanın oyunu tuttuğu zaman takım harikalar yaratabiliyordu.kimse rafanın TD lüğüne bir şey söyleyemez ama bence rafanın oyuncularla diyaloğunda sorunlar vardı(rieranın söylediğine katılıyorum)roy oyunculara daha ılımlı daha yapıcı yaklaşıyor gibi geldi bana.masch a yaklaşımı,torresle görüşmek için ispanyaya gitmesi vs.
-bir rotasyon çerçevesinde forvet arkasında aquaya daha çok rol vermesini düşünüyorum.mesala cole un cezalı durumda olduğu iki maçta aqua ilk 11 başlamalı diye ümit ediyorum

Shareef dedi ki...

Yazıda dediğim gibi Rafa'nın sistemi siz düşünmeyin, sizin yerinize ben düşünürüm.. olduğundan.. Sıkıntılar olabiliyordu tabi. Hodgson çok daha iyi bu konuda, ben yavaş yavaş umutlanıyorum galiba :D

fizyoterapist dedi ki...

rafanın sisteminde bir oyuncudan bireysel katkılara fazla yer yoktu orta düzey vasat oyunculardan kurulu bir takımsanız eyvallah ama takımınızda gerrard torres cole gibi yıldızlar varken onların yeteneklerini frenlemek saçmalık olur takımın yıldızları ön plana çıkmalı.rafanın sisteminde bir de takımın yıldızları lucas gibi zayıf oyuncuların eksikliğini gidermek için uğraşıyorlardı. gerrard geçen yıl ne çekti lucastan :D

Shareef dedi ki...

Yıldızların yeteneklerinin nerede ve ne kadarını kullanacağına da Rafa karar verirdi :D)