3 Aralık 2009 Perşembe

SHANKLY “LIVERPOOL’U LIVERPOOL YAPAN ADAM”




















SHANKLY BİYOGRAFİSİ 1. BÖLÜM,

02.09.1913 yılında İskoçya’nın madenciliğiyle tanınan Glenbuck kasabasında 5 kardeşten biri olarak doğan William “Bill” Shankly’nin futbol genlerinde olmalı ki abisi Bob Shankly’de (1910-1982) ünlü bir menajerdi. (1962 yılında Dundee ile İskoç ligini kazanmıştı) Kardeşlerinden Alec Ayr United ve Clyde takımlarında, Jimmy içerisinde Sheffield United ve North End takımlarının da bulunduğu çeşitli takımlarda ve diğer kardeşi John luton town ve Blackpool’da, dayısı Bob Blyth Preston, ve Porstmunth takımlarında futbol oynadı, dayısı Porstmunt menajerliğide yapmıştı.

20. yüzyılın başlarında Shankly’nin doğduğu yerlerde Futbol hayatın iksiri gibiydi, Shankly’de madenlerden uzak kalmak yada belki profesyonel futbolcu olmak için ilk önce Glenbuck köyü takımında daha sonra 1931 yılında Cronberry Eglinton takımında futbol oynamaya başladı.. Hemen bir yıl sonra 1932 yılında Carlisle United takımına transfer oldu. Burada gösterdiği güzel performans ile (16 maça çıkmıştı) 1949 yılına kadar oynayacağı Preston North End takımına transfer oldu. Tabi bu dönemde 2. Dünya Savaşı nedeni ile liglere bir süre ara verildi (1939 yılından 1946 yılına kadar). Burada 296 maça çıkan Shankly bir bek olarak 13 gole imza attı. Burada takımın önemli oyuncularından olan Shankly takımın 1. Lige çıkmasında katkıda bulunmuştu. Bu süre zarfında 2 defa da FA Cup finali oynadılar 1937 yılında Sunderland takımına kaybetmelerine rağmen 1938 yılında Huddersfield Town takımını yenerek bu kupayı kazandılar.

Shankly İskoçya milli takımıyla ilk maçını 1938 yılında İngiltere’ye karşı oynamıştı ve bu maçı 1-0 kazanmışlardı. Milli takımla Shankly 5 kere mücadele edebilmişti, savaş sebebiyle futbola 7 yıl ara verilmese, kesinlikle daha fazla milli formayı giyerdi.

Savaş yıllarında Shankly çeşitli takımlarla düzenlenen maçlarda ve turnuvalarda forma giydi, ta ki profesyonel Lig tekrar başlayana kadar, bu süre zarfında forma giydiği takımlardan bazılarıLiverpool, Arsenal, Cardiff City, Bolton, Luton Towndı..

Bu arada yine savaş zamanı yapılan Wartime Cup kupasını Preston ile 1941 yılında Wembley’de oynanan final maçıyla kazanmışlardı.

Shankly 1949 yılının Mart ayında futbolculuk kariyerine nokta koydu ve Carlisle United takımının başına geçerek, Shankly efsanesinin ilk adımını atmış oldu.

Carlisle’e geldiğinde takımda Shankly’den önce oyuncu/menajer olarak görev yapan Ivor Broadis vardı (İngiltere lig tarihinin halen en geç oyuncu/menajeri) Shankly takıma katıldığı yıl Sunderland’e transfer oldu. Fakat Carlisle ile antrenmana çıkmaya ve orada yaşamaya devam ediyordu. Bir gün antrenmana geç kaldığında Shankly ona “Sen ne yaptığını sanıyorsun? Sen kim olduğunu sanıyorsun? Eğer bizle antrenman yapacaksan eğer bizle 5-1 oynayacaksan, bağırsakların çıkana kadar koşacaksın ve buradaki herkese örnek olacaksın” diye çıkışmıştı. Shankly bunu hiç anlatmadı fakat Broadis daha sonraları bu anektodu anlatarak, şöyle diyordu “O benim İngiltere Milli takımında oynamamı sağladı”

Shankly Carlisle’ın başında 3 sezon kaldı ilk sezonunda Division 3 North’ta 15. oldu, sonraki sezon 9. ve son sezonunda 3. oldu. Bu bir üst lige çıkmak için yetmiyordu. 3. lük yönetim için yeterince iyi bir sonuç değildi aynı zamanda Arsenal’la oynan FA cup maçında Highbury’de 0–0 berabere kalmasıyla ve Lig 3. lüğüne vaat edilen primlerin oyunculara ödenmemesi sebebiyle, yönetimle girdiği tartışma sonucu görevinden istifa etti. Carlisle’ın başında çıktığı 95 maçta 42 galibiyet, 22 mağlubiyet ve 31 beraberlik almıştı.

Görevden ayrıldığında, görüştüğü takımlardan biri de Liverpool’du ama anlaşma sağlanamadı oda Grimsby Town takımının yapmış olduğu teklifi kabul etti.

Takımın başına geçtiğinde Shankly, takım moral olarak en kötü dönemlerinden birini yaşamaktaydı. 3. lige kadar düşmüşlerdi. Bazı oyuncular gönderilmek zorunda kaldı yüksek ücretleri sebebiyle.. Bazı oyuncular takas edildi. Tüm bu şartlar altında Shankly işe koyuldu. Reserve takımdan A takıma çıkardığı oyuncuları kaynaştırarak başarılı sonuçlar almaya başlamıştı.

Shankly taraftarlar arasında çabucak kült figür haline geldi, 2. olarak bir üst lige çıkmayı kıl payı kaçırmışlardı. Takım öyle iyi oynuyordu ki, son 20 maçta alınabilecek 40 puanın 36 sını toplamışlardı.

Sonraki yıl çok daha iyimser başlamıştı sezon fakat oyuncular hala geçen sezon bir üst lige çıkma eşiğinden dönmelerinin şoku ve moral bozukluğu ile beklenen sonuçlar bir türlü alınamadı . Shankly’nin transfer bütçesi yoktu ve tekra reserve takımdan çıkardığı futbolcuları takıma taze kan diye eklemişti (Rafa’nın Shankly ruhu dediği bu mu yoksa J )

Yönetim kurulu 1954 yılının ocak ayında, heyecan eksikliğini sebep göstererek Shankly’nin görevine son verdi. Grimsby ile çıktığı maçlarda 62 galibiyet, 35 mağlubiyet ve 21 beraberlik aldı.

Shankly 1954 yılında Ocak ayının 6 sında Workington ile sözleşme imzaladı, Kendi şöyle açıklıyor bu durumu “Workington benim için bir meydan okumaydı, 3. Ligin dibindeydiler ve onları bir tek kişi kurtarabilirdi, O kişi bendim. Yönetim bana kümede kalırsak ekstra ödeme yapmayı teklif etti”

Bu Onun için bir geri adım olabilirdi ama henüz herhangibi bir üst düzey kulübü etkileyememişti. Son sıralarda da olsa Workington’da ki işine çoşkuyla sarıldı Shankly…

Workington’da Shankly için asıl sorun, Rugby takımı ile beraber kullandıkları sahaydı, Saha aslında futbol takımının malıydı ve Rugby takımına kiralanmıştı böylelikle takımın önemli bir gelir kaynağı durumundaydı stad . Rugby takımı standart çim boyutları ile oynamayı tercih ediyor fakat Shankly daha kısa çim boyu istiyordu ve doğal olarak bu bir çatışma nedeniydi. Çaresiz böyle devam etti. Takım 3.lige katılalı henüz 2 yıl olmuştu, Shankly takımı ilk yılında 24 takım içerisinde 20. yaptı. Takımın seyirci ortalaması 6000 den 8000 e çıkmıştı ve takım zevk veren bir futbol oynuyordu.

Bir sonraki sezonu 8. bitirdiler, bu oldukça önemli bir gelişmeydi hem Shankly hem takım için.. Shankly yeniden şarj etmişti kendini ve başka fırsatlara açıktı şimdi, diğer taraftan burada gerçekten bir geleceği olamazdı, Workington finansal olarak, vizyon olarak Shankly’nin hedefleriyle örtüşmüyordu.. Bu yüzden istifa ederek takımdan ayrıldı, buradaki 1,5 sezonda Shankly 35 galibiyet, 27 mağlubiyet ve 23 beraberlik gibi bir performansa imza atmıştı..

Shankly 2. Ligde oynayan Huddersfield takımını çalıştırmakla ilgileniyordu, Preston’da oynarken takım arkadaşı olan Andy Beattie Huddersfield takımının menajeriydi ve aralarında ki arkadaşlığında etkisiyle Beattie 1955 yılında Shankly’yi yardımcısı olarak takıma aldı. Shankly Reserve takımla ilgileniyor ve takıma yeni oyuncular kazandırmaya çalışıyordu. Ta ki 1956 yılında Beattie görevini bırakana kadar görevine devam etti ve sonra takımın menajeri oldu. Yaptığı ilk işte Denis Law adlı 15 yaşında bir çocuğa kontrat imzalatmak oldu, bilindiği gibi Law ManU ile harika bir kariyer yaptı ve İskoç futbolunun en büyüklerinden oldu. Shankly onu 16 yaşında ilk 11 de oynatmaya başladı. Fakat yönetimden yana hemen hemen her takımda yaşadığı irili ufaklı sorunlar burada da Shankly’nin peşindeydi. Yönetim sürekli takımda ki iyi futbolcuların satılmasını istiyordu. Hatta 1956 yılında Law’a Everton’un 45 000 poundluk teklifini yönetim kabul etmek istediğinde onlara şöyle dedi, “Gidin ve bunu bir yere yazın Denis Law günün birinde 100 000 Pound’a satılacak.” Bu tarihten 4 yıl sonra Law M.City’ye 55 000 pound’a satıldı ve 1 yıl sonra Torino onu 110 000 pound’a aldı ve hatta bundan 1 yıl sonra efsane olacağı ManU, Torino’ya transfer ücreti olarak 115 000 Pound ödedi.

Bütün bunlardan sonra 1959 yılının Aralık ayında Liverpool başkanı T.V. Williams Shankly’ye bir kontrat önerdi. Görevinden istifa eden Shankly ayrılırken oyuncularına şöyle diyordu “ Ben öyle insanların yaşadığı bir yere gidiyorum ki, yedikleri, içtikleri, uyudukları hep futbol, işte orası benim yerim.”

Shankly Huddersfield’ta 129 maçta, 49 galibiyet, 47 mağlubiyet ve 33 beraberlik aldı.

Şimdi sıra Liverpool’da efsane olmaya gelmişti…

Hiç yorum yok: