22 Ekim 2009 Perşembe

LIVERPOOL NEDEN BU HALDE-2















KADRODAN MI ?

Liverpool Rafa’nın gelişiyle birlikte yeni bir kadro yapılanmasına gitti sevgili Liverpoolseverler. Genellikle İspanyol futbolcular vede İspanya’da oynamış futbolculara teveccüh etti. İçlerinde CL şampiyonluğunda iyi kötü rol oynayan Luis Garcia’dan tutunda arşiv karıştırılmadan hatırlanamayacak Nunez gibi futbolcular vardı.. Bu dönemde takımın iskeletini kurmak ve Rafa’nın rotasyon çılgınlığını izlemekle vakit harcadık. Ta ki 2007-2008 sezonuna kadar, bu dönemden sonra daha istikrarlı bir kadronun varlığından söz edebiliriz. 2007-2008 sezonu aynı zamanda Amerikalı sevgili patronlarımızın takımı satın aldığı yıl olarak da tarihe geçti.

Biz bu yazıda daha çok rakiplerimizin de ışığı altında kadromuzu, yapabildiğimiz kadar incelicez.

Şu an kadromuzda resmi olarak 38 forma numarası verilmiş futbolcumuz var.. Bunlardan 3 tanesi bu yıl transfer edilen, 15 tanesi alt yapıdan gelen (fakat çok bir şey beklenmeyen) 4 tanesi de müzmin yedek olup ümit kesilen kalan 16 tanesi de rotasyonda kullanılan elemanlardan oluşmaktadır. Takımımız bu sezon başında Porstmouth ‘dan gelen Glen Johnson, Roma’dan gelen Aquilani ve AEK’dan gelen Kyrgiakos ile takviye edildi. (Altyapı için alınan Mavinga gibi oyuncuları saymıyorum) Birde kiradan dönen Voronin var.

Bununla birlikte, Real Madrid’e Arbeloa ve Alonso’yu, Leverkusen’e verilen Hyypia başlıcaları ..

Liverpool’umuz genelde 4-2-3-1 şeklinde sahaya yerleşmektedir, görebildiğimiz kadarıyla, 4 defans oyuncumuzdan hemen hemen tüm EPL takımlarında olduğu gibi, 2 kanat beki hücuma çıkararak oynamaktadır. Rafa’nın burada kullandığı oyuncuları Stoper-beklerden seçmiyor genellikle –Örn Carra’yı mecbur kalmazsa oynatmıyor kanatta- Çakılı 2 Stoper ve önlerinde 2 önlibero ile bu oyuncularımızdan biri pas alış-verişinide sağlıyor aynı zamanda, onların önünde Forvet’e yardımcı bir ofansif oyuncu ofansif olarak yerleşen ve fakat sürekli defansa yardıma gelmesi beklenen iki kanat elamanı, bunların hücumda görevi forveti çoklamak ters kanattan aynı zamanda ve bunların önünde Forvet..

Şimdi aynı dizilişlere göre takımı yerleştirirsek eğer; LIVERPOOL: Reina, Johnson, Insua (Aurelio), Carra, Skertl (Agger), Masch, Lucas, Kuyt, Riera, Gerard ve Torres şeklinde genel şablonumuz. Bu takım Dossena, Kyrgiakos, Babel ve Benayoun ile desteklenmekte.. Buda kaba tabirle 17-18 kişilik bir rotasyon demektir.

Bu kadromuzda yerleri ve kaliteleri tartışılmayacak oyuncularımız, bunlar takımın iskeleti aynı zamanda Reina , Masch, Gerard ve Torres. Bunu dışındaki oyuncularımızı incelersek eğer bariz bir kreatif oyuncu eksikliği göze çarpar. ( Dün Liverpool’un eski oyuncuları falanda bunlara benzer şeyler söylemiş) Takımımız sisteme sadık kalıp oynadığı takdirde bu eksikliği en aza indirmekle beraber, fark yaratacak oyuncuların azlığı kafa kafaya giden maçlarda durumu aleyhimize çevirmektedir. Düzen içinde rakibe üstünlük kurup öne geçtiğimiz maçlarda bile yine bireysel kalite eksikliğinden istemediğimiz skorlara maruz kalıyoruzJ örn. 4-4 lük Arsenal maçı ve Arshavin.

Arsenal’li arkadaşımın dediği gibi sadece sol kanatta oynatabildikleri futbolcular, Arshavin, Rosicky, Vela ve Nasri bizim aynı kanatta oynatabildiklerimiz ise Riera, Babel, Benayoun, sol bek olmasına rağmen Aurelio.. ManU burada Nani, Gigs, Rooney zaman zaman ve Tosic ile oynayabiliyor. Chelsea bu sezon Ancelotti ile kanatlardan çok ortayı kullanan bir sistem ile oynadığından konu dışı tuttuk.

Sistemimizde çok önemli olan orta 2lide Arsenal Fabregas, Diaby, Denilson, Nasri ve Rosicky ile oynayabiliyor hatta buraya Song ve Eboue yi koyabiliyor. Aynı bölgede biz Masch, Lucas, Aquilani ile oynuyoruz. Bunlardan biri yada ikisi olmazsa oynayan futbolcumuz Spearing Sunderland maçındaki gibi. ManU ya bakarsak bu bölgede Fletcher, Carrick, Giggs, Anderson, Scholes, Hargreaves var. Chelsea ise burada Mikel, Deco, Lampard, Ballack, Joe Cole, Essien ile oynuyor. Bizim takımımızın en hayati bölgesinde 3 futbolcumuz varken ve bunlardan biri kendisine umut bağlanan fakat bana kalırsa gelişmeyeceği artık gözüken Lucas’ken rakiplerimiz 5-6 futbolcu ile bu bölgede oynayabiliyor.

Sol kanattan zaten bahsettik sağ kanada geçersek bizim burada oynayabilecek oyuncularımız Kuyt, Benayoun, Babel, El Zhar ve belki Spearing. Rakiplerimize bakacak olursak Arsenal bu bölgede, Walcott, van Persie, Eboue, Wilshere ve hatta Bendtner . ManU’da ise Valencia, Fletcher, Park ve Nani oynayabilmektedir.

Bu karşılaştırmaları çok fazla uzatıp başınızı ağrıtmak istemiyorum dostlar, kadrolara baktığımızda dikkati çeken bariz kalite farkı ve diğer takımlarda birden çok pozisyonda oynayan oyuncu fazlalığı, bu tarz oyuncular oyun içerisinde ve takım sistemlerinde elastikiyet sağlamaktadır. Böylece menajerin takıma etkisi maksimum seviyelere çıkabilmektedir.

Görüldüğü gibi transferlerimiz giden oyuncuların yerini doldurmak için yapılmış transferler, takımı güçlendirmek için yapılmış transferler değil ne yazık ki. Bunun yanında Johnson’ın Arbeloa’dan daha iyi olduğunu söylesek bile (ki bana göre öyle değil) Aquilani şu halde Alonso’dan daha iyi değil ve Kyrgiakos’da Hyypia’dan . Diğer takımları bir kenara bıraksak bile bu takım geçen yıla göre zaafa uğramış durumda..

Yazımızın başına atıf yaparsak, Liverpool kadrosu sebebiyle bu halde olabilir mi ? Cevabımız evet ise, Bunun sebebi nedir o zaman ? Oda diğer yazının konusu…

Esen kalın kıymetli Liverpoolseverler ve dostlar… ( liverpoolsever olmayan var biliyorum J )

8 yorum:

Genç Arsenal dedi ki...

İşte en önemli tespiti yapmışsın. Oyuncu rotasyonunu seven bir hocayla rotasyona katacak oyuncusu olmayan bir takım bir araya gelince sonuç bu oluyor. Bu sorun birkaç şekilde çözülür.

İlk akla gelen çok kaliteli olmasa bile transfer ile kadro derinliğini arttırarak (bu 6-7 oyuncudan az olmamalı) Benitez'e istediğini vermek. Ancak size göre cimri başkanlarla bu pek mümkün görünmüyor.

İkinci seçenek Benitez'in kendini değiştirmesi. Artık sabit bir takım tertibi yapıp bununla sezonu geçirmek. Bunun içinde daha az sakatlık yaşanması gerekiyor.

Son ihtimal ise üstteki iki ihtimalinde gerçekleşmesi zor düşünülüyorsa Benitez'in gönderilip kadrodan faydalanabilecek yeni bir manager getirmek.

Bana kalırsa manager değişikliği de şu an tam zamanı ve mantıklı olan. Bu sezon lig yarışından çok erken kopmuştur bana göre Liverpool. Buradan yarışı yakalamak bile çok düşük bir ihtimal. Ş.Ligi'nde de durum çok iyi sayılmaz. Yani Benitez'in bu yılı kurtarma adına yapacağı pek bir şey yok. Yeni bir manager gelirse yarım sezondan biraz fazla bir dönemde az çok takımı kurup sistemini oturtmak için vakit kazanabilir. Bu faaliyet sırasında da Benitez'in kalması halinde yapacaklarını yapabileceğine inanıyorum kim olduğu önemli değil gelen kişinin.

Shareef dedi ki...

Zaten Benitez iskelet kadroyu kurdu. Bu yolda devam ediyor. Menajer değişikliği takıma yarar getirmiyeceği aşıkarken bence ve Liderden 7 puan uzakken.. En iyisi takviye yapıp devam etmek, takviye olamayacağına göre takımdaki sakatlıklar azalır ve Aquilani alonsonun yarısı kadar oynarsa potaya gireriz diye düşünüyorum. İnancım en kötü 3.lük . bu sene takımlar çok maç kaybedecektir. Bu bir kenara yazılmalı..

winston barian dedi ki...

geçen seneki lig kupasından elendiğimiz maçı hatırlar mısın? tottenham'a 4-2 kaybetmiştik. rotasyon babında tümüyle yedek takım çıkmıştı sahaya ve belki de herşey o günden belliydi. ligi de kupaları da 13 kişiyle tamamlayacaktık. olur da sakatlık çıkarsa kimlere kaldığımızı görmüştük. madem ki manchester, chelsea çok zengin o halde kerteriz alacağımız model arsenal olacaktı ama wenger'in bebelerine karşı benitez'in topladıklarını görmüştük o maç. Tek maçtan komple bir yorum çıkmamalı ama geçen sezonun en önemli maçında arbeloa sakatlanınca c. ronaldonun karşısına koca! kadrodan carragher'ı koyabilmiştik. Böylesine derin bir kadroda solda aurelio varken, insua'nın bir şekilde çıkış yapacağı görülebilecekken 8 milyon sterline dossena'yı almak? sağda ise 2 senedir nerede olduğu belli olmayan philip degenle seneyi tamamlamak. off off canımız liverpoolumuz olunca inan çok doluyum sanırım daha 10 sayfa yazarım yine de blogun için teşekkürler.

Shareef dedi ki...

Rafa için noatsamisa'yı okumanızı öneririm. Wenger kaç yıldır takımın başında ve Rafa kaç yıl ? Ben daha iyi olacaksa Rafa ile olur diye düşünüyorum hala

winston barian dedi ki...

noat samisa ya %99 katılıyorum. ama rafanın bir futbol teorisyenin ötesinde bir menajer olması gerekmez mi? beşinci sene sonunda kadroya daha hala derinlik kazandıramamanın hesabı ne pinti patronlardan ne de sakatlıklardan geçer.

Shareef dedi ki...

Onun için ana parçaların yanında diğer parçalara para harcamak zorunda kalıyor. VE diğerleri gibi 20 milyona bir futbolcu alamayıp o paraya 5 futbolcu almaya çalışıyor. Ve kabul etmek lazım ki tutmadığı da oluyor.

Man Of The Match dedi ki...

Öncelikle blog sahibine tşekkürler çok güzel bir blog olmuş artık bende buradayım bu işin rafa ile yürüyemeyeceğini düşünüyorum çok anlamsız oyuncular liverpoolda oynuyor dossena,kyrgiakos,el zhar,lucas gibi bence kadro kalitesi olarak tottenham ve arsenal le aynı seviyedeyiz chelsea çok üstümüzde

Shareef dedi ki...

Man Of the Match,

Hoşgeldin katkılarınızla da daha iyi bir blog olur umarım.. Kalitesiz bir kadroya sahip olduğumuz aşikar blogda yayınladığım bir foto tek umudumuz, yanks out, araps in :D