3 Eylül 2010 Cuma

LIVERPOOL’LULUĞUM ve BARÇA’YI SEVMEMEM



















İnsanlar nasıl takım tutar ? Nasıl sever bir takımı, renklerinden mi ? Şanlı tarihinden mi ? Yıldız futbolcusundan mı ?

Benim tuttuğum takımları, tutma nedenim bir çoğunuza çok saçma gelecektir eminim.. Ama ben tuttuğum takımları saçma sapan sebeplerden tuttum.

Mesela FB’li olmamın nedeni, bütün mahalle FB’liydi, babam GS’li olmasına rağmen, arkadaşlarıma uyup FB’yi tuttum. Hepsi budur işte, Ne formalarından, Ne Selçuk’undan, İlyas’ından ne de Aldülkerim yada Hüseyin’inden sadece arkadaşlarım FB’liydi..

Nasıl Liverpool’lu olduğumu anlatmıştım zaten, Tv önünde annemin yaptığı kadayıfı yerken, izlediğim Everton-Liverpool maçında, kırmızılıları tuttum.. Nasıl oldu bilmiyorum, Neden bilmiyorum ?

R.Madrid’i de desteklemem böyle saçma sapan bir neden yüzünden, İspanya’da Madrid’de yaşayan sonradan Müslüman olmuş bir İspanyol’la arkadaşlığım sebep oldu Madrid’i tutmama… Ama zaten seviyordum Santillana’yı, zaten seviyordum Gordillo’yu, Michel’i ve hatta hırçın Juanito’yu..

Ben saçma sapan nedenlerden tuttum takımlarımı, başka bir mahallede olsam GS’li olabilirdim yada kadayıf yerine tuzlu bir yemek yeseydim şimdi Everton’u yazabilirdim ama olmadı..

Olmayan birşey de ben hep Barça’yı izledim ama hiç desteklemedim, Romario, Ronaldo, Stoickov, Laudrup’u hep sevdim ama takımını sevemedim.. Ben hep R.Madrid’i sevdim, severken bilmedim Franco’nun takımıymış, endüstriyel futbolun kalesiymiş, di Stefano’yu Barça alcakmışta, Franco allem edip kalem edip Madrid'e getirtmiş, bunlarla ilgilenmedim…

Bu bloğu yazmaya başladığımda gördüm ki, ben aslında istisnalardanım, bu bloğun takipçilerinin geneli (istisnalar kaideyi bozmaz) GS, Liverpool ve Barça’yı destekliyor.. Benim için sorun teşkil etmeyen bu durum, kıymetli Liverpoolseverler içinde bir sorun teşkil etmedi.. Bunda tabi ki sadece Liverpool yazmaya çalışmamın ve blog ahalisinin de bu konuda hassasiyet göstermesinin önemli payı var..

Ne var ki, başka blogların yorum bölümlerinde görüşlerimi yazıyorum barça, real vb. hakkında. Yazarken gördüm ki (Öz. Bu duruma Inter’in CL şampiyonluğu sonrası şahit oldum) Türkiye’de Barça sempatizanı arkadaşlar, Barça karşısında bir takımın tutulamayacağı yönünde sabit fikir sahibi, gerçi bunu söylediğin de bana ne istediğin takımı tut diyorlar ama kullandıkları dil ve kelime seçimleri onları ele veriyor.. (Barça’yı sevmeyen futboldan anlamıyor demekten tutun da, Barça’yı sevmeyen ölsün e kadar)

Özellikle Barça’nın Masch transferinde izlediği yolu ve Fabregas’a Dünya şampiyonluğu kutlamalarında yapılan kepazeliği yazınca çok tepki aldım.. Resmen mahalle baskısı gördüm :D Barça’yı kayıtsız şartsız sevmek sanki Allah’ın emri yada Anayasanın değiştirilemez / değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri gibi..

Sebeplerimi anlatayım efendim, Xavi geçenlerde yaptığı bir açıklamada Torres’in kalmakla Liverpool’da hata yaptığını aslında Barça’ya gelmesi gerektiğini söyledi.. Dünyanın en iyi takımı onlar ya, Barça’da oynamayan olursa onu azarlamakla yola getirebilirler. Kibir öyle bir hale geldi ki demek ki, bu adamlar buna cüret edebiliyorlar. Bunu söyleyince bana Gerrard Barry için bize gel dedi, Cole için Liverpool süper dedi falan diyerek savunma yapıyorlar. Bu aynı şey mi Allah aşkına adam İspanya’dan hem kulüplere hem takımlara ayar vermeye çalışıyor. (Xavi daha önce de Fabregas’ı ve Masch’i takımlarının zorla tutamayacağına dair açıklamalar da yapmıştı)..

Çevremde ki insanlara bakıyorum Barça’yı neden seviyorlar diye, Özel bir takım olduğundan (neresi bilmiyorum), Endüstriyel futbola karşı duran bir takım olduğundan (Unesco reklamı ve onlara para ödemesi falan), Ezilen bir halkı temsil ettiği için gibi sebepler sayıyorlar..

Barça’yı özel yapan kanımca La Masia (blog alemi güzellemeler yapıyor sürekli) ve şu an oynadığı (maç başına 1000 paslı :D) sistem. Gerçek şu ki La Masia’dan her dönem böyle oyuncular çıkmıyor (bkz bir dönem önce ve ondan önce) O sebeple Van Gaal zamanında Hollandalı bir takım olmuştu.. Bundan sonra da gelen oyuncular Jeffren, Pedro, Krkiç, Dos Santos.. Bakalım o süper La Masia’dan çıkan bu yeni yetenekler aynı çizgide sürdürebilecek mi takımı, şahsen sanmıyorum… Bu sebeple özel bir takım yok karşımızda özel oyuncular topluluğu var.. Gelelim Endüstriyel futbola karşı duran tavra bunu nerede gördüğünü merak ediyorum arkadaşlarımın göğüs reklamı almıyorlardı bildiğiniz gibi forma kutsal diye, ama yılda 30M € yakın para getiren bir gelirden olduklarından, bir ara yol buldular; Unesco reklamı, söylenene göre 1,5M € da yardım yapıyorlar.. Bakın kıymetli Liverpoolseverler bu nasıl bir hamledir ? İşte Endüstriyel futbol içinde kimse bu kadar ileri gitmemişti, bu forma reklamından sonra ne kadar arttı takımın marka değeri, forma satışı ne kadar arttı bilmek isterdim kimle konuşsam bu yüzden Barça’nın özel olduğunu söylüyor, (izin verirseniz hahaha diye gülücem) buna ne gerek var, kutsal forma kutsal kalsaydı, ne oldu milli forma gibi reklam almamaya, her maçtan önce Unesco pankartı açsaydı.. O zaman bu kazandığını kazanamazdı değil mi ?

Ezilen halkın temsilcisine ise hiç girmicem çünkü burada bu arkadaşlar Diyarbakır’ı tutmaları gerekirdi, çünkü onlarda ezildiğini söylüyorlar..

Aslında R.Madrid gibi bir takımla karşı karşıyayız yalnız göz boyuyor ve bence R.Madrid’den eksik tarafını ise Mourinho söylesin.. “kaybetmeyi bilmiyorlar bense çok iyi biliyorum bunun için eleyeceğiz onları..” Böyle demişti CL’den elemeden önce ve elenince Barça, gördük ki Mourinho haklı, adamı saha içinde seviniyor diye dövmeye kalktı futbolcular (Kibir’den tabi beklemedikleri bişey oldu sinirlendiler), sulamalar açıldı falan.. Bunları R.Madrid yapsa günlerce tefrika yapardı blog ahalisi..

Olsun ama ben sadece şunu istiyorum, bize Barça’yı sevmeme toleransı göstersinler yeter..

Not: Messi için görüşlerim aynıdır, sevmiyorum artık ama izlerim :D

17 yorum:

Adsız dedi ki...

-yazı çok güzel :D keyifle okudum.
-Barca sevgisi şu son birkaç sene içerisinde bayagı arttı.Kendi görüşüm ne unesco ne göze hoş gelen futbol ne de geçmişten gelen bir sevgi.bu sevgi messi bu adam neyin nesi sevgisi.Çoğu sevenin de içten olması gerektiği gibi sevdiğini düşünmüyorum.mesela bir liverpoollu maxiyi çok seviyordur onu izler ama onu ilgilendirdiği için liverpool haberlerine de bakar.çoğu kişi de bunu görmüyorum sırf messi haberlerine bakıyorlar barca onları ilgiendirmiyor.bu modadır ''messi modası'' bu da geçer yakında. yakın tarihten biliyoruz ki ronaldinho nun patlama yaptıgı dönemde ''ronaldinho modası'',ronaldo nun patlama yaptıgı dönemde ''ronaldo modası'' vardı hatta eski dost owen ın da modası vardı.bazı mahallelerde 2 tane çocukta owen forması görmeniz mümkündü.
man of the match

Adsız dedi ki...

Şerif abi sana barça konusunda %100 katılıyorum hayatımda gördüğüm en antipatik takım masch ve fabregas'a yaptıklarından tut yenilmeyi bilmemelerine kadar bir de ezilen takım diyolar ya gülüyorum sadece kolay mı ispanya gibi bi avrupa ülkesinde özerk olmak,ayrı dil konuşmak ((exèrcit d'alliberament popular de catalunya - maoista)) bunu bi araştırmak lazım neyse siyaset konusuna fazla girmemek lazım.

Liverpool konusu ise benim için daha ilginçtir.O muhteşem taraftarını duyduğum gün Liverpool'lu oldum sanırım, bu tabi bi Beşiktaşlı olarak kolay olmadı :) yani malum maçtan sonra liverpool'u tutmak ama hala tutuyorum nasıl ve niye bilmesem de Renk aşkı galiba...:)

Shareef dedi ki...

MOTM: Teşekkürler, Messi sebebiyle tutan bir çok insan var katılırım (ki başka bir boyutta oynuyor hakikaten oyunu) dediğim sebepleri de ben çok duyuyorum..

Fizyoterapist: sensin gibi geldi ama :) taraftar ayrı hakikaten, bazen youtube'dan açıyorum YNWA'u dinliyorum taraftardan :D

oğuzhan dedi ki...

shareef kardeş herşeyi anlarım,reali tutmanı,barçadan nefret etmeni ama bi Liverpoollunun TR'de FB'yi tutmasını aklım havsalam almıyor.Bak GS'ye resmen kardeş takım Liverpoolla.Insuayı bile kiraladı.Sonra Abel Xavier,Harry Kewell,Milan Baros gibi eski Liverpoollular oynadı ve oynuyor GS'de.Kardeş şehirler olur ya aynı Liverpool-GS de öyle,renkler bile tutuyor.FB napıyor gidiyor Everton'dan futbolcu kiralıyor :) Tek bu sebepten bile gel vazgeç FB'den.Düşmanımızın dostu bizim de düşmanımızdır :)))

handjar dedi ki...

eline emeğine sağlık abi Liverpool'luyum bende aynı şekilde bir maçta kırmızıları destekledim diye..Ispanya'nın madrid tarafındayım(Athletico Madrid) ronaldo'ya(gerçek no:9) rağmen tutamadım sevemedim o kendini beğenmiş insanlar topluluğu olan katalanları sondan önceki paragrafın çok iyi açıklamış, madem ezilen tarafsınız(yine de bu katalan milli takımı oluşturmaya,milli marş yapmaya mazeret değil) burda da diiyarbakırsporu tutun..tekrar eline sağlık..

handjar dedi ki...

Ayrıca bende nefret ederim bir arjantin sempatizanı olarak messi'den topçu dediğin her yönüyle C.Ronaldo gibi olmalı neyse o olmalı olduğu gibi görünmeli içten pazarlıklı ve sinsi olmamalı..

Shareef dedi ki...

Oğuzhan: Haklısın bak Yobo'da alınınca öyle oldu.. Hemen gözden geçiriyorum FB liliğimi :D .. Gs'de bayaa futbolcu almış hee Liverpool'dan

Handjar: Teşekkür ederim, biz sadece bu çelişkiler ışığında Madrid'i (her iki takımıda ) destekleyebilmeyi istiyoruz..

emine dedi ki...

REALDEN NEFRET EDİŞİM BARÇA'YI SEVMEMDEN DEĞİL; BARÇA'YI SEVİŞİMDİR REALİ SEVMEMEM :D

İstisna olan sen değilsin shereef,istisna olanlar;takımlarını bilerek neden dolayı tercih ettiğinin
gayet farkında olan kişilerdir.aslında sendeki (sebebini halen çözemediğim )barça antipatisi
real sempatizanı yapmış bence ve daha öncede dillendirdiğim gibi kafanı hep bu yönde çalıştırdı
ğından ( yani hep barça aleyhi söylemlere odaklandığından ana hatları kaçırıyorsun,barça'nın
güzelliklerini göremiyorsun.)Tutturmuşun bi endüstriyel futbol diye !!!ne yani barçayı sevmemenin
nedeni bu mu? işte buna istisna derim,çünkü tezinin bir dayanağı bile yok.Barça'nın formaya
reklam almayıp bu yöntemle reklam alan takımlardan daha fazla kazandığını nasıl söylersin
bu nasıl bir hayal gücüdür,barça endüstriyeL futbol kulübü değildir
demiyorum ewet o da bunLarın bİr parçası dır ama tamamiyle teslim olmamıştır endütriyel futbola,
yani daha az bulaşabilmek adına çok fazla direnç gösteriyor ama
sen bunları göremiyorsun kaldıki dünya futbol tarihinde tuttuğun takım ( real ) kadar
endüstiriyel futbola hizmet eden başka bir kulüp varmıdır acaba ? ( (pis franco'nun takımı :)) 1000 kişiden 2000 ni buna yok
diyecektir emin ol ,ki sende bunun gayet iyi farkındasın.demek oluyorki endüstriyel futbol laf....
aksi halde senden daha koyu bir real düşmanı olmazdı değil mi ?Barça bugün mükemmel bir takım,deyim
yerinde ise makina gibi top oynuyOr adamlar, e endüstriyel futbola en az hizmet eden takımlardan
biri, bir ırkın ancak onun maçlarında kendi dilini konuşabildiği o ırka hizmet eden bir takım
üstelik en iyi en mütevazı futbolcular onda.( bana fabregas deme zira ronaldonun ne tür entrikalar
la reale geldiğini bilmeyen yok ) yani bir kulüp bir oyuncuyu çok istiyor ise kaldıki bana görede
yanlış fabergasta bu kadar diretmeleri )kepazelik diye adlandırmak çok yanlış.hem allahaşkına
hangi futbolcu şuan
barçada oynamak istemezki bu gayet normal, bugün barça'nın oynadığı futbolu real yada bilmem
hangi takım oynasa futbolcu o takımda top koşturmak ister.Bir dönem futbolcular liverpoolda top
koşturmak için can atıyordu.Fabregasta istiyor şuan, ewet; bizim futbolcular heveslerini frenleyememiş
olabilirler ama dediğim gibi buna kepazelik denmez.adamlar isteklerini gayet açık bir şekilde
dile getiriyor,perde arkasında bin türlü numara çevirmiyorlar.xavi messi yani barçam hakkında
böyle düşündüğün için utanmalısın kendinden :D şimdi git köşende beş dakika utan gel :D

Shareef dedi ki...

İşte öyle bilerek seçince bu liman işçilerinin takımı, bu kominist bu ayrımcı, bu protestan, bu katolik diye saçma sapan seçimler yaparsın ki buda futbol olmaz :D Ben endüstriyel futbola karşı değilim ki.. Bilakis R.Madrid göğsünü gere gere bunun öncülüğünü yapıyor sorun yapmıyorum diye bizi kandıranlar da :D Reklam konusunda tezimin neden dayanağı yok ki ? Bak athletic bilboa bu şekilde reklamsız dayanamıyoruz dedi ve Baskonia'dan bir reklam aldı dürüst davrandı Barça madem böyle bir şeye girmeyecekti kutsal forması kutsal kalsaydı unesco'yu da almasaydı reklam diye.. Dışardan destekleseydi neden böyle yapmadı.. İyi niyetlerden değil mi :D hahaha Pis franco demişsin haklısın ama Franco Real'i tuttuysa bunda Real'in suçu ne ? Başka takımın bir futbolcusuna zorla Barça forması giydirmek kepazelik değil de ne? Real böyle bir şeye tenezzül etti mi ? CR7 yi alırken bir sürü şey yaptı ama en azından yalancı çoban değil her büyük futbolcu bende oynar diyen endüstriyel futbolun kalesi bu takım verdi parayı aldı..

Barça şu an iyi futbolcularla iyi futbol oynuyor ama biteceği günler yakın ve sizi o zaman vay şu kadro ne kadar iyiydi diye sızlanırken göreceğiz.. :D

emine dedi ki...

işte bende tam olarak bunu anlamıyorum.barça şuan iyi bir takım,eee ??? ama ilerde kadrosu kötü olacak, eeee ??? e öyle işte :D yahu ilerde bir takım kötü olabilir diye şimdi bu takımı sevmemem için bir neden olabilirmi !!!??? realin ilerde ne halt olmayacağını nerden biliyorsun.aaaaa doğru ya real her halükarda kendini kurtarır.nerde bir yakışıklı eee ortalama top oynayan bir futbolcu war ( örneklendirme bana :D ) real parayı döker alır sonrasında o futbolcunun yeteniğinden değilde formasından toplar parayı.( zidane gibi birkaç futbolcu hariç tabi )adınada futbol kulübü der :) bu böyle yani.hani,liverpool hastasıyız hepimiz değilmi ? şuanki liverpool ortada hepimiz zaferlerinden çok şu şöyle olsa şunu alsa bunu alsa diye bin türlü şey üretiyoruz .neden ? çünkü kötü gidiyor takım.tutmayalımmı yani bu takımı şimdi ? laf ....başka şeylerde yazacam ama akşama kalsın şimdi işe yetişmeliyim :D ha diğer yazınıda yorum geliyor bekle :D onu unuttum sanma :DDDD

Adsız dedi ki...

Boşver bunları 18 sene mi oldu.Trabzonspor'un yolunda ilerliyorsunuz......

Shareef dedi ki...

Şampiyon olsun diye mi destekliyoruz takımı ? İngiltere'de bile hala ülkenin en iyi takımı diye yazılar çıkıyor arkadaşım.. :)

Adsız dedi ki...

Barcelona'nın oyun sistemini (maç başına 1000 pas) olarak çok güzel özetlemişşin.Liverpool'un oyun anlayışınıda bu kadar kısa bir cümleyle özetlermisin?

TA dedi ki...

şerif güzel yazmışsın kardeş.

Shareef dedi ki...

TA, eyvallah teşekkür ederim..

Adsız: Liverpool Rafa ile Kontrol futbolu oynuyordu.. Şimdi bakıcaz bakalım.. Yalnız bir kinaye var gibi :)

Adsız dedi ki...

Shareef eee biraz var tabi :)

Shareef dedi ki...

Yalan mı ama Arsenal'e 600 pas yaptılar ya ortalama bir takım Liverpool, arsenal gibi değil de mesela Juve Inter gibi bir takım 300 küsur pas yapıyor