3 Aralık 2011 Cumartesi

LUCAS’IN SAKATLIĞININ ÖNEMİ ve LIVERPOOL’UN DEFANSİF ORTASAHALARI


Yazıya çok sevdiğim Rafa’nın Lucas için söylediği şu sözlerle başlayayım..  “İnsanların bilmedikleri şey Lucas’ın ne kadar iyi bir futbolcu olduğu” evet kıymetli Liverpoolseverler, son 10 yılın en sevilmeyen futbolcusu nasıl oldu da sakatlandığında hepimizi büyük bir umutsuzluğa sevketti..

Lucas’ın kanımca en öne çıkan özellikleri, öğrenme kabiliyeti, devamlılığı ve aidiyet duygusu.. Bildiğiniz gibi Liverpool Lucas için teklif yaptığında, Lucas’ın masasında bir de Inter teklifi vardı. Rafa’nın çok istediği Lucas onca Brezilya’lı ya rağmen Liverpool’u seçti ve ben oynamayı istediğim takımdayım dedi. Daha önce ki zamanlar da yazdığımız gibi geldiğinde kötü maçları oldu ve 4. adam konumundaydı, pes etmedi öğrendi pozisyonun gereklerini (ki pozisyonu DMC değildi) şimdi EPL’de savunma spesyalisti oldu, bale yapar gibi toplar çalıyor..

Şimdi kaybımızın büyüklüğünü görmek için bu sezon, biraz istatistik karıştıralım.. Liverpool’un İspanyol efsanesi Xabi Alonso ile çok kısıtlı sürelerde oynayan Lucas (2008-2009 sezonunda) nasıl bir performans göstermiş..

Görüldüğü üzere Lucas, Alonso’nun yarısı kadar oynamasına rağmen, neredeyse aynı miktarda top kapmış ve pas arası yapmış.. Ayrıca defansif özelliklerinin hepsi neredeyse yarı maç oynamasına rağmen aynı.. Burada şunu iddia etmiyoruz kesinlikle Lucas, Alonso’dan daha iyi bir futbolcu..

Bir sonraki istatistiklerde göreceğimiz üzere Alonso topu oyuna sokmada da muazzam etkili bir futbolcu ( ki yakında açıklanan R.Madrid istatistiklerinde onun oynamadığı maçlarda galibiyet yüzdesi dramatik olarak düşüyor)
                                                                

Açık alana atılan paslarda Alonso Lucas’ın yaklaşık 3 kat önünde keza gol şansı yaratmada da.. Ama burada Lucas’ın ne kadar iyi öğrenme kabiliyeti ortaya çıkıyor kıymetli Liverpoolseverler..

  
Lucas sonraki 2 yılda kendini geliştirmeye devam etti ama hala oyunu daha çok tek boyutlu (defansif) oynuyordu. 2009/2010 sezonunda Lucas ile başladığımız maçların %44,7 sini kazanmışız. Onsuz daha iyi oranımız ama.. Özellikle kendi evimizde “çok defansif Lucas” bizi bir kişi eksik oynatıyordu hücumda.. Onsuz Anfield maçlarının %84,6 sını kazanmışız inanılmaz bir fark kendi evimizde.. 2010/21 sezonu da buna benzer istatistiklerle geçti ama kötü sezonun ayakta kalan en önemli futbolcusuydu ve yılın futbolcusu seçildi Liverpool taraftarlarınca..

Bu sezonlar da bizim asıl gözbebeğimiz yine Lucas değildi kıymetli Liverpoolseverler, Rafa’nın alıp adam ettiği ve bütün adam olanlar gibi kaçıp giden Mascherano (2010/11 sezonuna kadar) vardı. Birde ona bakalım kıymetli Liverpoolseverler
  

Yukarıda ki istatistiklerde (solda ki Masch, sağda ki Lucas) defansif olarak Masch’ın üstün olduğu görülüyor. Daha çok top kapmış ve daha çok pas arası yapmış. Gerçi birkaç özelliği Lucas’ın daha iyiymiş ama yine de bize göre Masch’di iyi olan. Birde hücumda ki istatistiklere bakalım..


  Hücumda da birbirine eşit sayılabilir yaptıkları aslında.. Fakat ikisinin oynadığı sezonlarda gördük ki bu iki futbolcu yerlerini kaybediyor, çok geride kalıyorlar ve zaman zaman birbirlerine bile çarpıyorlardı kıymetli Liverpoolseverler :D  Ben şahsen o zaman Lucas’ın beceriksizliğine bağlamıştım bütün bunları..

Şimdi Barça ortasahasında 5-6 opsiyon olan Masch’e baktıkça anlıyorum ki bu durumun temel suçlusu Masch’miş.. Pittbull gibi her topa saldırdığından sahada deli dana gibi geziyordu bizde diyorduk ki adam sahada basmadık yer bırakmadı :D Peh ne futbolcu.. 
                                                                                                          
Tüm bu senelerde Lucas hep öğrenmiş ama kıymetli Liverpoolseverler, ta ki bu yıl bakıyoruz sahada kendine güveni kat kat artmış, ne yaptığını bilen, oyunu okuyabilen ve takımı ileri iten bir futbolcu olmuş.. Buyurun bunun da istatistiklerine :D
   
İşte inanılmaz gelişme 2011/12 sezonunda yerden, havadan iyileşmiş istatistikleri, Top kapmada %8 gelişmesi var en iyi sezonuna göre, maçların üçte biri oynanmasına rağmen (yaklaşık olarak) neredeyse geçen sezonların yarısı kadar top kapmış. Pas arası her zamanki gibi.. Ama bunlar zaten Lucas’ın senelerdir iyi yaptığı şeyler aslında.. Bu sene kendini geliştirdiği noktalar aslında hücumda..
  

Görüldüğü üzere Lucas Pas yüzdesini, açık saha pas yüzdesini, kanatlara attığı topları ve defans arkasına attığı topları hatta gol pozisyonu yaratıcılığını geliştirmiş durumdaydı. Bu sezon Lucas sahadayken maçların %48 ini kazanmış Liverpool. Sahada değilse kazandığı maç oranımız sadece %28..

Lucas bu sezon sakatlanmasa öyle sanıyorum ki Kıymetli Liverpoolseverler, bir Alonso performansı koyabilecekti ortaya.. Görüldüğü üzere bunu yapabilmesi için sadece ihtiyacı olan hücumda kendini geliştirmeye devam etmesiydi.. 

Geçen sezonun ikinci yarısı (King Kenny ile) başlayan Lucas’ın şahlanışı önümüzde ki sezonda devam edecektir zannımca..



Peki Lucas’sız ne yapmalıyız ? Kıymetli Liverpoolseverler o eski şaşalı günler  yok artık, elimizde ne Alonso, ne Hamann, ne Sissoko yada Masch var. Yapılacak mantıklı şey, DMC olmadan oynamaktır. Elimizde kiradan hazır dönen (10 maçta 6 gol) Shelvey takıma koyulabilir. Ayrıca Gerrard’ın sağlam kalması takımımız için bir kat daha önemli oldu..                        

4 yorum:

winston barian dedi ki...

bugün lucas için yas tutulmasının sebebi onun kendini geliştirmesinden değil gerrard üzerindeki ısrar sonucu bilinçli olarak daraltılan orta saha rotasyonun elde patlamasıdır. Aynı istatistiki karşılaştırlmalar meirelles üzerinden yapılsaydı orta saha kurgusu 2 sezondur yokluğuna alıştıran gerrard yerine önde raul arkada adam henderson/lucas iklisi üzerinden yapılırdı. hepsi için geçmiş olsun. sayılar ne derse desin lucas bende herzaman eski beşiktaşlı Yasin gibi bir tını bırakıyor. gerek yeteneği gerekse takımdan ayrıldıktan sonra gösterdiği serbest düşüş. Lucas'a 4 senedir verilen şans jay spearinge verilse en az onun kadar olumlu sonuca ulaşılırdı. Kendini geliştirmedi mi? evet! eskiden top arası yaparken direkt rakibin üstüne çıkardı bu sene onu daha az yapıyor (gerçi geçen gün ona benzer pozisyonda dizini bıraktı).
Futbol biraz da sahada görülmesi gereken oyun. Siz zararsız alanda algülüm ver gülüm oynayıp orta sahayı 1 adam eksiltip takımı hücumda çoğaltmadan da messi'yle yarışır rakamlar üretebilirsiniz.

Shareef dedi ki...

Dediklerinin bir çoğuna katılmıyorum WB.. Özellikle King KEnny'den sonra Lucas attığı pasların yaklaşık %70-80 ini ileriye doğru oynuyor yani al gülüm ver gülüm yapmıyor artık (en azından eskisi kadar) ayrıca bu adam 2 sezondur top kapmada açık ara önde EPL'de buda mı bir şey ifade etmiyor.. Ayrıca bu adam bize gelirken de şimdi satışa çıkarsak ta müşterisi var.. Hemde çok rahat aldığımız fiyatının 3 katına satabiliriz..

Karşyerinin bizden sonra serbest düşeceğine de inanmıyorum(sene başında inter yine talip olmuştu, hayır dedi yine Lucas)

Şu konuda haklısın belki Spearing'de bu şekilde olabilirdi, belki Meireles'de (İngilizler şimdiki haline Bench Warmer'mı diyor :D) Ama Rafa, Hodgson ve King Kenny dediğimiz adamlar yerine hep Lucas'ı tercih ettiler..

Adsız dedi ki...

bu adamın şimdi bu kadar iyi gözükmesinin sebebi eskisi gibi lüks ortasahaların takımda olmayışı . sissoko gitti , xabi alonso realde , mascherona barcada , gerrard yaşlandı , aquilani tutmadı , orta saha lucasa kaldı . tamam kendini geliştirdi lucas ama liverpoolun sakatlandığı için umutsuzluğa kapılacağı adam daha iyi olmalı .

Shareef dedi ki...

Bende onu diyorum.. Barça'da direk oynar şu lucas.. Masch gibi olmaz :D üzüldüğümüz adam barça'nın direk oyuncusu :D Basquest'den 10kat daha yetenekli