22 Temmuz 2011 Cuma

YOUNG ve MATA EN KÖTÜSÜNÜ BİZ Mİ ALDIK



Kıymetli Liverpoolseverler, sezon bittiğinden beri sol tarafa oyuncu alacağımız açıktı. O kadar ki Villa’dan Young ve Valencia’dan Mata isimleri Ocak ayından beri dillendiriliyordu..

ManU elini bizden çabuk tuttu ve Young’ı kadrosuna kattı. Bizde Mata’nın akibetini beklemeden Downing’i transfer ettik.. Transferden sonra Comolli Downing’in ilk opsiyonları olduğunu söyledi ki bilmiyorum ne kadar inandırıcı..

Acaba bu üç oyuncudan en kötü olanı mı aldık kıymetli Liverpoolseverler ? 

Young’dan başlarsak, 26 yaşında, hızlı, her iki kanatta da oynayabilen, senede maksimum 8 gol atmış bir oyuncu.. Biraz dağınık olduğu söylenebilir, futbol aklı ise bariz olarak diğer iki futbolcunun arkasında, ayrıca takım oyuncusu olarak da diğerleri gibi değil.. Fergie ile bir kademe atlasa bile, bir takımı şampiyon yapabilecek potansiyelde bir oyuncu olmadığı açık zannediyorum..


Mata, 23 yaşında, maksimum 11 gol atmış bir sezonda, harika bir sol ayağı var, yıldız kumaşı olduğu da kesin, şimdi olmasa bile bir takımı şampiyon yapabilecek potansiyelde, forvet arkası da çok başarılı olabilecek bir oyuncu, gerektiğinde oyun kurucu bile olabilir, çekirdeksiz üzüm kısaca.. Fakat İspanya gibi bir ülkeden İngiltere gibi bir ülkeye geldiğinde uyum sorunu çekebilecek olması (% 1 bile olsa)  transferin bana göre tek olumsuz olabilecek tarafı yine de bana soracak olursanız kesinlikle bu riski göze alırdım.. Üçü içerisinde açık ara en iyi futbolcu (geçen yıl asistlerde Xavi’nin arkasından geldi)


Gelelim bizim Downing’e Young’dan hızlı değil, Mata’dan teknik değil, her iki kanatta da oynar, orta sahaya koyarsan onu da yapar, ortasahadan yada soldan oyun kurdurabilirsiniz, Mata ve Young’a göre daha takım oyuncusu, geçen yıl açık ara Villa’nın en iyi oyuncusuydu, maksimum 9 gol atabilmiş bir sezonda, milli takıma Young’dan daha fazla seçilmiş, geçen yıl 7 asist yapmış, saha görüşü ve futbol zekası Mata ile boy ölçüşebilecek düzeyde, bir takımı şampiyon yapamaz ama şampiyon bir takımın en önemli parçası olabilir..

Görüldüğü gibi kıymetli Liverpoolseverler (tabi ki bu yazı tamamen subjektif bir bakış açısıyla yazıldı) biz ilgilendiğimiz oyuncuların en iyisini almamış olabiliriz ama Comolli’nin dediği gibi ilk tercihimizi almış olmamız kuvvetle muhtemel.. Mata dediğim gibi gözü kapalı alınacak bir futbolcu ama bu takımı en erken birkaç yıl içinde şampiyon yapabilecek gibiyken, Downing sahip olduğu özellikler itibariyle bu sene bizi şampiyonluğa götürebilecek bir takımın en güzide parçası olabilir, senelerce Middlesborough’da mental dayanıklılığını da görme fırsatımız oldu çabucak çözülüp gidecek bir adam da değil.. Ayrıca performansı çok dalgalanmaz Young gibi, Young sezon boyunca 10 üzerinde 2 lik oynadığını da görürsünüz, 10 üzerinden 8 lik de, Downing ise 10 üzeirnden 5 in altına inmez, 10 üzerinden 8 in üstüne çıkmaz :D Ne alacağınızı bilirsiniz yani..

Son söz olarak daha önce de belirttiğim gibi kıymetli Liverpoolseverler, Liverpool Downing’i alarak şampiyonlukta bu sezondan itibaren söz sahibi olmuştur.

5 yorum:

winston barian dedi ki...

Takımımızın sol kanadındaki koca gedik downing'le kapatılabilir mi? Man.utd. park-young-gigs (yaşıyor mu?) üçlüsünün karşılığında elimizde kim var?Bu sene nispeten az maç oynayacağız, ama olası sakatlık durumunda sol bek ve önündeki ikinci alternatifler nedir? bence kadro derinliği için hodson'dan kalan veya olmasa da olur futbolcular ( cole, poulsen, ngog) takasta kullanılarak bu kanada bir takviye daha yapılmalı. Johnson'ı sol bekte görünce benim moralim bozuluyor maalesef. Bir de meirelles'e sadece 2 senelik mukavele imzalatmak bir de üstüne bu sene o mukaveleyi uzatmamak hangi mantıkla açıklanabilir hafsılam almıyor.
heyecanla ağustosu bekliyoruz.

Shareef dedi ki...

Sen bardağın boş ben dolu tarafına baktım anlaşılan.. Dediklerinde haklısın ama senelerdir bu takım bu kadar üst düzey bir sol kanat oyuncusu görmedi :D Geçen yıl gördük ki Kenny o sihirli gülümsemesi ile birşeyleri çözüyor. Sol bek sıkıntısı malum ama geçen yıla göre Insua elde artı olarak duruyor.. Robinson ve Wilson'da sorunsuz 15 maç çıkarabilecek düzeydeler... Sağda Kelly ve bence ondan daha iyi olacak Flanno'nun da olması biz istemesek bile Johnson'a solda da oynama imkanı veriyor.. Downing sakatlanmaz (30-40 maç oynarsa yani) kalan 10-20 maçı Cole Maxi kapatır zaten.. Kadro eksik ama bence yapılanmanın ilk yılı için muhteşem işler başarıldı. Bu takım tamamen şampiyon olabilecek bir takım olmasa bile oraya oynamaya (şansta lazım tabi) oynamaya bence yeterlidir.

winston barian dedi ki...

a

Noodles dedi ki...

Liverpool'un tam ihtiyaci olan aslinda Nani ya da Quaresma tadinda bir oyuncu bence. Sürekli ice kateden, karsisinda oynayan beki cikmamaya zorlayan ince bilekli bir oyuncu cok daha efektif fayda verebilir. Young alinabilseydi bir nebze daha iyi olabilirdi belki ama, rotasyon dahilinde yer yer Maxi, Downing, Kuyt hatta Suarez, belki iyi bir Cole (bundan pek umudum olmasa da) de faydali olabilecektir.

Shareef dedi ki...

Umuyorum Downing yapar onu Kuyt'da yapıyor zaman zaman ama bilekler ince değil çok :D