3 Mayıs 2010 Pazartesi

KAOS YAKLAŞIYOR (1) …




















Daha Chelsea maçının üzerinden 1 gün geçmeden Liverpool için konuşulan konulara kısaca bir göz atarsak, kulübün ne halde olduğunu anlayabiliriz sanıyorum.

Chelsea gibi bir rakibimize 2005’ten sonra ilk kez yenilmişiz ve Liverpool haberleri, Rafa Juve’ye gidiyor, Benayoun, Babel, Torres’in ve hatta Gerrard’ın transfer haberleri, Rafa giderse kimin TD olacağı..Bunların yanında Barça altyapısında çalışırken Liverpool’a getirdiğimiz Borrel’in akademi ile ilgili sözlerini kişisel yoğunluğumdan yazma/irdeleme fırsatı bulamadım bence çok önemli şeyler söylemişti..

Liverpool efsanelerinden Hansen Telegraph’ta ki köşesinde Liverpool’un şu anda ki durumunu kulüp tarihinin en kritik dönemi olarak kabul ediyor ve takımın revizyon ihtiyacından bahsediyor. Şöyle demiş Liverpool taraftarı dünyanın en iyisi ama futbolcular taraftar için bu takıma gelmiyor onlar para için bu kulübe geliyorlar ve şu anki durumuyla Liverpool diğer dünya kulüpleriyle baş edemez . Ama hala Liverpool gelenek ve tarihiyle oyuncuları kulübe çekiyor ama 3-4 sezon CL’ye gidemezse Liverpool, bu bile yetmeyebilir.

İngiliz basının da söylenen Rafa’nın kalıp kalmayacağı belli olana kadar bu kaotik durumun süreceği, Rafa’ya son 2-3 haftada sorulan bütün Juve soruları cevapsız kaldı hep kaçamak cevaplarla geçiştirdi Rafa bunları en son demecinde tek düşündüğüm Hull City maçı ondan sonra gelecekle ilgili konuşabiliriz olmuş. Biz buradan başlarsak yazımızı yapılandırmaya daha iyi olur sanırım..

Eğer Rafa giderse; Şu anda akademi ve A takımda Rafa hariç tam 11 İspanyol staff var (Pellegrino’yu İspanyol saydım) gelen yeni TD bunlarla çalışmak istemeyecektir büyük olasılıkla, böyle olunca inanılmaz bir değişim olacağı aşikar, eğer takımda İngilizler ağırlıkta olsaydı birkaç kritik değişiklik yetebilirdi belki ama bu şu durumda mümkün görünmüyor futbolcular ile staff’ın kaynaşma dönemi falan bize (eğer Chelsea gibi bir anda takımı yıldızlarla dolduramazsak ve Mourinho’yu getirmezsek) 1 yıl kaybettirir sanıyorum.

Bunun yanında Rafa’nın gitmesiyle Riera’nın takımda kalması artar belki ama Torres’in kalma ihtimali o kadar da zayıflar.. Bu durumlarla ilgili olarak Masch takımda hala kalmak istiyorum demiş ama Benayoun ve belki artık 30larına gelmiş Gerrard’da bşr şampiyonluk sevdasına gidecektir. Taraftar yine de onu efsane olarak hatırlar nasıl olsa :) ..

Rafa giderse, son 1 yılda (sanıyorum yeni kontratıyla) yönetimini aldığı Akademide de değişiklikler olacaktır muhakkak, Rafa son zamanlarda özellikle İngiliz oyuncularla destekledi Akademiyi gerçi ama diğer oyuncular ne olacak soru işareti bu tabi..

Birde gelebilecek muhtemel TD’lere bakmakta yarar var, bugün itibariyle konuşulan isimler, Jol PSV’den, Hiddink Türkiye’den, Mourinho inter’den, McLeish Birmingham’dan, Hodgson Fulham’dan ve blogcak sevdiğimiz O’neill Villa’dan.. İlk olarak bu listeden Mourinho’yu çıkarmak gerekir, onun gibi bir adam transfer bütçesi isteyecektir, onu verebilecek olsa Liverpool zaten Rafa kalacak. Ayrıca Barça zaferi beni mutlu etse de :) Liverpool tarihi ve gelenekleriyle kesinlikle uyuşmayan bir isim olduğundan Liverpool’a gelmesini istemem şahsen.. Diğer isim Jol ise Spurs’ü çalıştırdı bildiğiniz gibi daha önce benim fikrim Liverpool gibi bir takımı çalıştıracak kapasitede bir adam olmadığı yönünde olduğundan gelmesin derim. Hiddink’e Türkiye izin vermez o bırakırmı Türkiye’yi bilmiyorum. Gelelim diğer opsiyonlara, Kıymetli Liverpoolseverlerinde blogda yazıp konuştuğu gibi Liverpool bizi dünya kulübü yapan bir önceki dönemden sonra Moran, Souness ve Evans’lı kara dönem (7 yıl sürdü) sonunda Liverpool aslında bir karar verdi ve Houllier’i takımın başına getirdi ve başarıya giden yolu İngiltere dışında aramaya karar verdi fakat Rafa gelene kadar bu işte yolunda gitmedi.. Rafa’yla başlayan bu hamle nereden bakarsanız bakın bana doğru geliyor, Arsenal Fransız bir TD ile Fransa havuzunu kullanırken ManU adalı bir TD ile (bizden daha zengin olduğundan da :) ) Ada’dan futbolcularla başarılı oluyordu.. Bizde İspanyol ekolünü benimsemiş olduk Rafa’yla (ki A takım ve Akademideki Latin oyuncular bunun kanıtı) şimdi Hodgon, Mc Leish gibi TD’ler le mantelitede tekrar değişecek ben buna da zamanımız olduğunu sanmıyorum.. Son olarak O’neill gelebilirse bu Rafa’dan sonra en iyi seçenek olacaktır ama O’neill gibi bir adamın Villa takımında kendisine güvenerek yapılan yatırımları yüzüstü bırakacağını sanmıyorum zamanında Leicester’da iken bile yapmadı bunu..

Bının dışında Klinssman gibi opsiyonların var olması tüylerimi diken diken ediyor, FB, BJK ve GS’nin yaptığı gibi her yıl bir TD deneyerek bütün mirası çöpe gömmek olabilir ki bu sefer kupasız dönemlerimiz 7 yılla sınırlıda kalmayacaktır..

3 yorum:

flyingdupe dedi ki...

uff, çok karamsar olmuş.
bana kalırsa Rafa nın gitmeye niyeti yok, daha doğrusu eğer transfer bütçesi alırsa gitmeye niyeti yok. bunun dışında Rafa yı memnun etmeyecek bir transfer bütcesi zaten ondan sonra gelecek hiç bir menejeri memnun etmeyecektir. yazdığın isimler arasında banada en "olur" gibi görünen McLeish sanki. diğerlerinin takımlardan ayrılması çok zor , bu açıdan söylüyorum bunu (Jol midemi bulandırdı birden).everton da olmasaydı Moyes mesela , efsane olurdu, ama onun gidişi ManU gibi duruyor sanki Ferguson sonrası, geçmiş olsun. O'Neill sanırım benimde dahil olduğum bir grup Liverpool fanının rüyalarını süsleyen TD, ama ancak rüya işte. hoş onunda misyonu tamamlanıyor gibi villa da , 1-2 sezon sonra sanırım oda ayrılık sinyalleri verecektir. birde yeni menejerin takım kimyası üzerindeki etkisi ne olur onu düşünmek lazım, Benitez taktik dehalığı yönünden nevi şahsına münhasır bir TD, bu yüzden Hodgson gibi Fulham da bir diğer taktiksel devrim geçekleştiren ve bana kalırsa liverpool un mesela geçen sene oynadığı oyundan bazı yönlerden çok da ayrıksı duran ada futboluna tavan yaptıran bir menejerin Pool a gelmesi enteresan bir durum olacaktır. ha gerarda, kuyt, masch mesela bu sezon oynattıkları oyuna bakarsak, McLeish veya Hodgson un sisteminde tarih yazabilir, tabi takımda kalırlarsa. tabi torres e falan elveda demek gerekir bu durumda, onun macera arayacağını hiç sanmıyorum takımda kalıpda. genede bu sezon Milner ın çizdiği portreye falan bakınca Villa da, neredeydin be O'Neill 10 yıl önce diyesim geliyor.
genede fazla karamsar olmamak lazım bence, Benitez bu sezonda kalacaktır bu takımda ve çok olmasada fena sayılmayacak bir transfer bütçesi çekecektir altına

Shareef dedi ki...

Hodgon eski tip ada futbolu oynatıyor, o sistemde Torres'e yer yok. Benim için asıl önemli konu Hodgson ve Mc Leish bu adamlar Jol da dahil proje adamları değil.. Bir O'neill bir wenger bir Rafa değil.. alıp 10 yıl çalıştırabilecek adam değiller.. Bu açıdan bir kere şampiyon yapsa bile takımı bu adamlar gerisi gelmez..

flyingdupe dedi ki...

şu an için benitez in de proje adamı olup olmadığı konusunda kuşkuluyum ben aslında. hadi ferguson ve wenger i kenara koyarsak, moyes ve o'neill inde fersah fersah arkasında Benitez bu konuda .. yada artık o projenin meyvelerini toplamak lazım. zaten belirleyici olan bu sezon sonu olacaktır bu konu için. wenger ve ferguson un da çok daha başarısız dönemleri olmuştur illaki benitez e göre, ancak takımlarının başında kalmaya devam ettiler , ki bu sezon olması gerekende odur zaten benitez için, kaldıki Houllier in takımın başına getirilişindeki ana nedenlerden birisi buydu benim bildiğim, senin söylediğin gibi başarıyı ingiltere dışında aramak olduğu kadar uzun soluklu bir "proje" liverpool projesi yaratmak. birazda bu yüzden rafa nın gönderilmesi salakca olacak liverpool için , yani amaca ters. ingiltere de zaten her sene şampiyon olmak imkansızda, birde şampiyonların küme falan düşebildiğini düşününce, yada Liverpool dan daha beter olduğunu falan rovers örneğindeki gibi, sabır en büyük erdem gibi duruyor buradan bakınca.
yani , benitez kolay kolay kendisi gitmezde, onu göndermek şu dönemde en büyük salaklık olacaktır başarı endeksli düşünürsek. rafa nın göndirilişinide ben tek bir şeye bağlarım, pool un çap küçültüp eldeki iyi oyuncuları satarak borçları kapatmaya çalışması.