14 Şubat 2011 Pazartesi

BOB PAISLEY (23.01.1919 – 14.02.1996)




El Nino gibiler bilmez (bu yazıyı okusun, öğrensin), büyük kulüpler dediğinizde Şili’de, Kanada’da Endonezya’da verilen cevapların hepsinde Liverpool vardır.

Büyük kulüp olmak için gerekli olan, kupalarla, şampiyonluklarla birlikte kendini o takıma adamış futbolculardır hepsi bunlar değildir tabi ama bir gelenek ve tarihin oluşmasında en etkililerdendir.

Bob Paisley bu konuda örnek gösterilecek bir insandır (el Nino tanımaz) 1939 yılında Liverpool’un kapısıdan içeriye girmiş ve 1992 yılında yine Liverpool’dan emekli olmuştur.

Bir defans oyuncusu olarak 20 yaşında geldiği Liverpool’da 277 maça çıkmış ve 12 gole imza atmıştır 1954 yılına kadar.. 1954’de futbolu bırakmış ve staff kadrosuna fizyoterapist olarak katılmıştır. Sonraları reserve takımına antrenörlük yapan Paisley, Shankly’nin takımın başına gelişiyle efsanevi “Liverpool Boot Room” unun bir üyesi olmuştur. Shankly, Paisley, Fagan ve Bennet Anfield’da bir oda da toplanıp Viski’nin yol göstericiliğinde taktik, rakipler ve futbol hakkında konuşuyorlardı. 90’ların başına kadar devam eden bu gelenek, King Kenny’nin gelişiyle tekrar canlandırıldı.

Paisley 1974’de Shankly’nin şok ayrılışıyla takımın başına geçti ve 9 yılın sekizinde en az 1 kupa kazandı. Kariyeri boyunca 6 şampiyonluk, 3 şampiyon kulüpler kupası, 3 süt kupası, 1 uefa kupası, 1süper kupa 5 charity shield. 6 kez de ingiltere'de yılın teknik adamı seçilmiştir. Finalde yarı finalde kaybettiği kupaları yazsak sabahı ederiz :)

1983 yılında TD’liktenemekliye ayrıldığında ardında yığınla kupa bırakan bu efsane adam. 1992 yılında Alzheimer hastası olana kadar yine kulüpte Direktörlük görevindeydi. Bu hastalık sebebiyle 1996 yılında sevgililer gününde ruhunu teslim etmiştir. Bugün Anfield’ın giriş kapılarından birinin adı Paisley Gate’dir,.
Ölüm yıldönümünde bir kez daha özlemle anıyoruz kendisini.. Bu linkten güzel bir LFC çalışması izleyebilirsiniz.

3 yorum:

fizyoterapist dedi ki...

kendisi fizyoterapist olarak da çalışmış :) böyle büyük biriyle aynı mesleği paylaşacağım için kendimle gurur duydum :)

Shareef dedi ki...

:) Senden de benzer kariyer bekliyoruz Eyüp :D

fizyoterapist dedi ki...

Teşekkür ederim abi :) herşey sizlerle ve Liverpool ile güzel